Op zondag 8 januari trakteert de stad haar inwoners op een hapje en een drankje om samen te klinken op het nieuwe jaar. Iedereen is welkom op de Grote Markt van 11 tot 13 uur! Blijf gerust wat langer in het stadscentrum, ook de winkels zijn open van 13.30 tot 18 uur. Perfect dus voor wie ook nog wat wintersolden wilde doen.
Nieuw dit jaar is een tweede nieuwjaarsreceptie in Koningshooikt. Deze vindt plaats op zondag 22 januari van 11.30 tot 13 uur op parking De Laag die voor de gelegenheid verkeersvrij is. Verwacht daar even veel gezelligheid met bijhorend hapje en drankje, aangeboden door de Hooiktse handelaars. De nieuwjaarsreceptie start na de viering voor patroonheilige Sint-Antonius in de Sint-Jan Evangelistkerk. “Met deze extra receptie onderstrepen we nog eens het belang van Koningshooikt als onze unieke deelgemeente. De vele succesvolle initiatieven van de Dorpsraad bewijzen dat de Hooiktse koningshooikt-tekstgemeenschap sterk aan elkaar hangt, dus we zijn ervan overtuigd dat ook dit een succes wordt. Als stadsbestuur hopen we hier alvast een mooie traditie van te kunnen maken,” stelt schepen Rik Verwaest. Ook de Dorpsraad is tevreden met een eigen nieuwjaarsreceptie. Voorzitter Dorpsraad Koningshooikt Dirk Frans: “Wij zijn zeer blij dat het stadsbestuur is ingegaan op onze vraag om ook in Koningshooikt een nieuwjaarsreceptie te organiseren. We denken dat, als de weergoden geen roet in het eten gooien uiteraard, de opkomst op de nieuwjaarsreceptie groot zal zijn en dat zoals gewoonlijk ook het samenhorigheidsgevoel van de Hooiktenaren weer zal blijken. De betrokkenheid van onze lokale handelaars die tijdens de receptie de bezoekers van spijs en drank voorzien, is een goeie impuls op dit ontmoetingsmoment!”

Verering patroonheilige Sint-Antonius en openbare verkoop offergaven
Op zondag 22 januari herdenkt Koningshooikt ook haar patroonheilige Sint-Antonius. De eredienst in de kerk start om 9.30 uur. Voor de eredienst worden offergaven aan de voet van het beeld gelegd. De schenkingen worden nadien openbaar aan de meestbiedende verkocht op de trappen van de kerk. Het gaat hier om streekproducten van de Hooiktse landbouwers en groentetelers en varkenskoppen, geschonken door de varkensboeren, maar er zijn ook afgewerkte producten zoals preskop, pensen, spek, hammen, rozijnenbrood, gebak, fruit en groenten. De opbrengst van de openbare verkoop wordt gebruikt voor de verfraaiing van de kerk. “Dit aloude gebruik wordt door de Landelijke Gilde in goede banen geleid en krijgt dit jaar door de ondersteuning van de Dorpsraad een nieuwe adem. Aan de kerk wordt een grotere ruimte verkeersvrij gemaakt voor het folkloristisch en vaak amusant gebeuren,” aldus voorzitter van de Dorpsraad Dirk Frans.