De Molse Nete treedt geregeld buiten haar oevers. Dat veroorzaakt soms zowel plaatselijk als in het centrum van Mol waterellende. De aanleg van een overstromingsgebied tussen de Molse en Oude Nete is één van de maatregelen van de provincie om het water uit de getroffen zones te houden. Door de komst van het overstromingsgebied wordt de omgeving ook een mooi wandelgebied rijker.
De vallei van de Molse Nete is een gebied dat van nature reeds overstroomt. Nu de vergunning rond is, kan de provincie er door een aantal aanpassingen een gecontroleerd overstromingsgebied aanleggen. De buffercapaciteit van het valleigebied zal hiermee aanzienlijk toenemen. Met in- en uitlaatconstructies kan de Molse Nete haar teveel aan water kwijt in het gebied, dat daarna vertraagd wordt afgevoerd naar de Oude Nete.
Waar water geborgen ligt, krijgen natuur en zachte recreatie kansen
De dijken die de provincie moet aanleggen, zullen gebruikt worden als wandelpaden. Dankzij een nieuwe brug en houten knuppelpaden door het moerasachtige gebied kunnen omwonenden gemakkelijk de weg vinden naar dit stukje mooie natuur. Deze aanpak typeert de provinciale manier van werken. Rik Röttger beaamt: “De provincie is beheerder van de meeste onbevaarbare waterlopen. Vanuit onze integrale visie beoefenen wij een waterbeleid dat niet alleen burgers beschermt tegen wateroverlast. Waar het kan, richten we onze projecten namelijk zo in dat de natuur en zachte recreatie er ook op kunnen vooruitgaan.”

Planning van de werken:
Vanaf 8 januari start aannemer Van Raak uit Ravels met de rooiwerkzaamheden. Die moeten klaar zijn voor het broedseizoen. Daarna legt hij de dijken en de in- en uitstroomconstructies aan. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werken ongeveer 5 à 6 maanden in beslag nemen. Op bepaalde momenten zullen sommige trajecten niet of moeilijker toegankelijk zijn. Belangrijke informatie met betrekking tot tijdelijke omleidingen staat op www.provincieantwerpen.be/waterlopen.
Kostprijs van de werken:
De kostprijs bedraagt ongeveer €490.000.
Meer info?
Vind je op www.provincieantwerpen.be/waterlopen

Foto: Provincie Antwerpen