Stad voorziet centrale uitvalsbasis voor jeugd in Park Groot Schijn

Stad Antwerpen en AG Vespa bouwden centraal in het heraangelegde Park Groot Schijn nieuwe jeugdlokalen, zoals voorzien in het masterplan Park Groot Schijn. In dat plan, dat het park opdeelt in ‘kamers’, werd opgenomen om rond de historische Master Schmid-hoeve plek te voorzien voor lokale jeugd. Op zaterdag 16 september organiseren de jeugdverenigingen een groot openingsfeest voor de buurt. De stad wil met het voorzien van deze jeugdinfrastructuur die lokale jeugdclubs, die voorheen verspreid zaten in verouderde gebouwen, een centrale en uitgeruste uitvalsbasis bieden. De volgende stap in de ontwikkeling van een ‘jeugdkamer’ in het Park is de renovatie van de Scinthoeve, op dezelfde site. Dit gebouw krijgt de functie van polyvalent jeugdhuis en fuifzaal.

Jeugdverenigingen VNJ Deurne en FOS open scouting 17e Prins Albert kunnen dankzij stad Antwerpen voortaan gebruik maken van een centraal gelegen jeugdlokaal, midden in Park Groot Schijn, naast het skatepark. De verenigingen hebben elk een aparte plek voor hun werking en activiteiten, het speelterrein rond de lokalen delen ze.

Op zaterdag 16 september bundelen beide jeugdclubs hun krachten voor de feestelijke opening van de nieuwe lokalen. Ze voorzien een dag vol spel en plezier, iedereen is daarbij welkom om de start van het nieuwe jeugdwerkjaar te vieren.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Ik ben blij dat we de jeugdlokalen aan de start van dit nieuwe jeugdwerkjaar kunnen openen. Onze jeugd heeft meer dan ooit behoefte aan voldoende en geschikte ruimte. Niet alleen voor activiteiten van beide jeugdverenigingen, maar ook ontspannings- en fuifruimten zijn meer dan welkom. Zo werden de plannen niet alleen voor, maar ook door en met de jeugdverenigingen zelf uitgewerkt.”

Nieuw jeugdcentrum

De volgende stap in de ontwikkeling van een site voor de jeugd is de renovatie van de Scinthoeve tot een polyvalent jeugdhuis, inclusief fuifzaal. Dit project zit momenteel in de aanbestedingsfase. Verloopt alles volgens plan, dan starten de bouwwerken begin 2024. ​

In de toekomst zal dat nieuwe jeugdhuis bestaan uit diverse ruimtes die apart kunnen gebruikt worden. Voor de organisatie van grotere events zoals fuiven of optredens kunnen die ruimtes ook samengevoegd worden tot een polyvalente zaal met een capaciteit van 300 bezoekers. Op de eerste verdieping is er een mezzanine met twee polyvalente ruimtes en een stooklokaal, onder de mezzanine is er een bar en ruime keuken voorzien.

Na de renovatie van de hoeve zal het jeugdcentrum voldoen aan alle hedendaagse vereisten en heeft het langs de buitenzijde dezelfde uitstraling als de jeugdlokalen op de site om zo een mooi geheel te vormen.

Park Groot Schijn

De ‘kamers’ van Park Groot Schijn zijn de geprogrammeerde, functionele onderdelen van het park. Vandaag zijn het speelbos, de eerste sportkamer, het nieuwe zwem- en schaatscomplex Sportoase, het centrale plein met skatepark, de volkstuinen in het zuidelijke deel en de natuuraanleg en parkpaden in het park al klaar.

Meer informatie over het verloop en de timing van de werken is te vinden op www.parkgrootschijn.be. Daar kan iedereen zich ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief over het volledige park.

Foto: © Tom Cornille