Onrust in de Brusselse kunstscene
 
Op 23 september opent een jong duo – Elisa Huberty en Rébecca Prosper – een nieuwe hybride ruimte voor resoluut geëngageerde hedendaagse kunst in de Blaesstraat 142, in het hart van de Marollen: that’s what x said. Een verademing voor de huidige kunstmarkt van de hoofdstad, met een geëngageerd en ambitieus programma dat wordt gekenmerkt door ontdekkingen en hoogvliegend jong talent.
 
De eerste tentoonstelling: Clara-Lane Lens (D/BE)
 
Het eerste evenement zal van 23 september tot 24 oktober gewijd worden aan Clara-Lane Lens (21), een jonge schilder geboren te Brussel, opgeleid aan het MSK in Gent en pendelend tussen Berlijn en België. Ondergedompeld in de wereld van de muziek sinds haar kindertijd door haar vader, de componist Nicholas Lens, leeft Clara-Lane Lens opstandig en vastberaden in de creatie in 360 graden. Ze vindt haar inspiratie in de details van het dagelijks leven en de mensen rond haar, die ze fotografeert als basis voor haar werk om het genre te vervagen om alleen ruimte te laten voor de persoon op zich.
 
that’s what x said, een hybride kunstruimte
 
that’s what x said is een nieuwe hybride kunstruimte die activistisch georiënteerde tentoonstellingen en evenementen aanbiedt. Opgericht door een jong duo dat reeds actief is op de kunstmarkt, Elisa Huberty en Rebecca Prosper, is that’s what x said een platform waarop de dialoog verder gaat dan de kunst zelf. Het is ontstaan uit de wens van twee jonge vrouwen om het werk te promoten van kunstenaars die via de kunst de nieuwsgierigheid van de toeschouwer prikkelen, zijn of haar gedachten voeden en hem of haar uitnodigen om vragen te stellen.
 
Met een gedurfd programma op het ritme van één tentoonstelling per maand van Belgische en internationale kunstenaars – gerenommeerde of opkomende – maar ook met veel evenementen, wil deze nieuwe plek de artistieke scene ondersteunen en het publiek betrekken in een dialoog over actuele maatschappelijke kwesties.
Als deze nieuwe plek cultureel en intellectueel toegankelijk wil zijn, wil ze ook financieel betaalbaar zijn. that’s what x said is ook een winkel die een selectie van originele werken, gelimiteerde oplages en objecten aanbiedt, in harmonie met de filosofie van de plek. Het wil een ruimte worden waar alle generaties zichzelf terug kunnen vinden, zichzelf in vraag stellen en zich verwonderen door kunst.
 
Over Clara-Lane Lens
 
Het werk van Clara-Lane Lens als schilder, dat reeds veel aandacht heeft gekregen, wordt gekenmerkt door de intieme evocatie van androgyne figuren, in een tijdloos en ontoegankelijk universum, of waarvan de expressieve blikken de toeschouwer inpalmen. Die blikken, met subtiele verwijzingen naar oude en moderne schilders uit de kunstgeschiedenis, zijn meestal het uitgangspunt van het werk, dat zij, creëert uit de foto van een moment, een opgeschort moment dat zij zelf vastlegde.
 
Haar praktijk van portretten wijkt af van de traditie door specifiek werk over haar onderwerpen. Clara-Lane Lens betrekt nabijheid in haar kunst. Haar schilderijen zijn geïnspireerd op foto’s die ze maakte van modellen of mensen om haar heen. Ze behandelt haar onderwerpen door te putten uit de persoonlijkheidskenmerken van haar modellen. Haar relatie met de schilderkunst is voor haar uniek, haar doeken, soms met een onafgewerkt uiterlijk, vestigen de aandacht op het onderwerp.
 
Clara-Lane Lens is, enigszins tegen zichzelf in, geëngageerd geraakt door de maatschappelijke en radicale draagwijdte van haar werk. Het zijn vooral de stiltes die haar schilderijen uitstralen die stemmen worden die gehoord willen worden.
 
Over de twee oprichtsters
 
Elisa Huberty is medeoprichtster van that’s what x said. Ze is geboren in Brussel en studeerde en werkte 6 jaar in Engeland. Na te zijn afgestudeerd in Kunstgeschiedenis en Design aan de Universiteit van Brighton en een master Art Market aan Sotheby’s Institute of Art in Londen volgde, heeft Elisa haar vaardigheden aangescherpt door de kunstmarkt te verkennen. Tussen Londen en Brussel heeft ze gewerkt in galeries, op prestigieuze kunstbeurzen, in de pers, als assistente van managers van kunstenaars en was ze ook creatief directeur en manager van twee Brusselse tentoonstellingen met Rebecca; Joachim’s ‘Till Death Do Us Art’, en NEAN en Eyes-B’s ‘Duality’.
 
Rébecca Prosper is medeoprichtster van that’s what x said. Ze is geboren in Frankrijk en getogen in Brussel, waar ze kunstgeschiedenis studeerde aan de Université Libre de Bruxelles. Ze keerde terug naar Parijs om een master te doen in Art Market Management aan de École d’Art et de Culture en verkende de Parijse kunstscène. Rebecca heeft gewerkt in galeries, op de stands van talrijke beurzen, in de persrelaties en in het evenementenbeheer binnen een Parijse kunstclub. Rebecca heeft ook twee tentoonstellingen in Brussel geleid, samen met Elisa.
 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 
Data
Inauguratie: 23 september 2021
Tentoonstelling Clara-Lane Lens: 23 september > 24 oktober 2021
 
Plaats
142, Blaesstraat
1000 Brussel
www.thatswhatxsaid.com (under construction)

Foto: www.caracascom.com