De volwassenenopleidingen Gids & Reisleider van CVO Vitant en Toerisme Provincie Antwerpen slaan de handen in elkaar voor een bijzondere module ‘Gidsen in Scheldeland’. De opleiding is open voor iedereen met interesse voor de regio Scheldeland en die de parels van de streek beter wil leren kennen: het steenbakkerijverleden, kastelen en forten, streekproducten als bier en paling, …

“Toerisme is een belangrijke economische troef voor het Scheldeland. Er is een vraag naar gidsen en met het volwassenenonderwijs spelen wij op deze nood in. We streven immers naar degelijk onderwijs waarbij cursisten zich kunnen bij- of herscholen afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt”, geeft gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens aan.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes beaamt dat het toerisme in het Scheldeland nog groeit: “Met het Sigmaplan en het Europese Life-SPARC-project krijgt de Schelde opnieuw meer natuurlijke ruimte, waardoor we beter beschermd zijn tegen overstromingen. Tegelijkertijd zorgt het plan voor een heropleving van de natuur in het gebied. Er komen veel nieuwe mogelijkheden voor recreatie en natuurbeleving, en we zien dat het dagtoerisme toeneemt.”

Stille Waters zorgde voor een enorme boost voor het gebied

“Ik ben heel blij dat CVO Vitant de nascholing ‘Gidsen in Scheldeland’ inricht”, zegt Marc Reyniers, gepassioneerd streekgids én voorzitter van de Gidsenvereniging Scheldeland, die vijftien jaar geleden bij CVO Vitant de opleiding Gids volgde. “Het begon met een klein artikeltje in de krant”, lacht hij: “en nu is het een uit de hand gelopen hobby.”

“Toen ik hier begon in Scheldeland, had de tv-reeks ‘Stille Waters’ voor een enorme boost gezorgd in het gebied”, vertelt Marc: “Veel mensen die dan zijn beginnen gidsen, hebben intussen een zekere leeftijd bereikt. We kunnen best wat nieuwe gezichten gebruiken.” De nieuwe lichting gidsen kan zich alvast verheugen op een aantal bijzondere projecten in de streek. “Als gids moet je je voortdurend bijscholen,” vertelt Marc. “Maar dat is juist zo boeiend, je krijgt ook les van specialisten die je helemaal inwijden in de nieuwste projecten.”

Scheldelandtoerisme groeit

Linne Apers werkt bij Toerisme Provincie Antwerpen en weet goed over welke projecten Marc praat: “Ook het verleden van de streek, met de steenbakkerijen en de kastelen voorop, krijgt hernieuwde aandacht. Zo is er het project ‘Van Steen Tot Steen’, dat een verbinding maakt tussen de kastelen van Bornem, Laarne en Bazel/Kruibeke in de Scheldevallei.”

Actief op locatie

Redenen genoeg dus voor CVO Vitant en Toerisme Provincie Antwerpen om de handen in elkaar te slaan en de nascholing ‘Gidsen in Scheldeland’ in te richten in het voorjaar van 2020. “Het lessenpakket is zo goed als klaar,” zegt Linne Apers. “Er is aandacht voor ambachten als steenbakken, mandenvlechten en tegels maken, we leren de streekgerechten kennen, en we gaan uiteraard ook ter plekke het landschap en het erfgoed bekijken.”

Wil je de nascholing ‘Gidsen in Scheldeland’ volgen? Op de website van CVO Vitant vind je alvast meer informatie. Je bent ook van harte welkom op de infodag voor deze nascholing op maandag 13 januari 2020, doorlopend van 14 tot 20 uur. Ook voor inschrijvingen kun je tijdens de openingsuren terecht bij CVO Vitant.

Iedereen met interesse voor de regio kan deze opleiding volgen. Om echt te starten als gids in de Rupelstreek, Klein-Brabant, Willebroek en Zwijndrecht, moet je wel de basisopleiding Gids hebben afgerond. Heb je deze opleiding nog niet gevolgd, dan kun je daarmee starten bij CVO Vitant in september 2020.

CVO Vitant – Campus PIVA, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen.
T 03 242 26 19, E info.piva@cvovitant.be, www.cvovitant.be

Foto: www.provincieantwerpen.be