Putse janhagel uit Putte (Stabroek), Pompeschitterstaart en Pompeschitterspaté uit Dadizele enBelgische speculaas (Molentjes) uit Grazen mogen het label STREEKPRODUCT.be dragen. De Sectorgroep Streekproducten van VLAM keurde hun aanvraagdossier goed.

In West-Vlaanderen geeft de gemeente Moorslede haar traditionele streekproducten een duwtje. Verder zien we twee speculaasvarianten bij de nieuwkomers, eentje uit Antwerpen en eentje uit Vlaams-Brabant.

Putse janhagel(foto top)
Aangeboden door Bakkerij De Schutter uit Putte (Stabroek)
“Janhagel” is naast een verwijzing naar “het gewone volk of Jan met de pet” ook een koekje dat nauw verwant is aan speculaas. “Janhagel” is naast een verwijzing naar “het gewone volk of Jan met de pet” ook een koekje dat nauw verwant is aan speculaas. Streekproducten kennen geen grenzen, de koekjes vind je vooral terug in Nederland, maar hier en daar stak het de grens over om bijvoorbeeld een vast onderdeel te worden van de Putse kermis.

Pompeschitterstaart(foto tekst)
Aangeboden door Bakkerij Patrick & Ann, Bakkerij Artisano en Tearoom De Klokke in Dadizele (Moorslede)
In 1975 werd in Dadizele gestart met een avondmarkt. Om volk te lokken werd aan de plaatselijke bakkers gevraagd om een taart te creëren. Het werd een taart met een vleugje West-Vlaamse humor.

Pompeschitterspaté
Aangeboden door Keurslager ’t Torreke uit Dadizele
In 1995, 20 jaar na de Pompeschitterstaart, stellen de “Daiselse” slagers de Pompeschitterspaté voor. Ze brachten hem op smaak met bruin bier en pruimensap, het verhaal van de pompeschitter indachtig.

Belgische speculaas
Aangeboden als Molentjes van Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Grazen
Om traditionele Belgische speculaas te maken heb je maar een beperkt aantal ingrediënten nodig: bloem, bruine kandijsuiker, vetstof, eieren, kaneel, rijsmiddel en zout. Toch verschilt het koekje van bakker tot bakker.

Foto’s: www.streekproduct.be