Op de hoek Bosstraat-Van Peborghlei in Mortsel rondde de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning onlangs een nieuwbouw met 6 eenslaapkamerappartementen af. Het project werd afgelopen maandag feestelijk ingehuldigd. Meteen kan al vooruitgeblikt worden naar enkele andere projecten die nog op til zijn in Mortsel, waaronder de nieuwbouw op het terrein van de voormalige dansschool Ekkart aan de Drabstraat.

De werken aan de Van Peborghlei in Mortsel startten in februari 2016. Op de hoek met de Bosstraat werden eerst 2 bestaande sociale woningen en een woonblokje met 4 appartementen afgebroken. Vervolgens zette Bouwbedrijf Jan Moonen uit Arendonk in opdracht van De Ideale Woning op die locatie een nieuwbouw neer van 6 appartementen met elk 1 slaapkamer. De architecten van Aha!Vonk stonden in voor het ontwerp. De benedenverdieping biedt ruimte aan 3 autostaanplaatsen onder een overdekte doorrit. Elk appartement beschikt over een private berging in de kelder en een eigen terras of tuin. Aan het gebruik van duurzame technieken voor verwarming en elektriciteit is veel aandacht besteed. De 6 appartementen – verdeeld over 3 verdiepingen – zijn voorzien van een doorgedreven isolatie, een vraaggestuurd ventilatiesysteem en een individuele cv-installatie met hoogrendementsketel. Voor de opwekking van elektriciteit zorgen de 2 zonnepanelen per appartement. De kostprijs van het totale project bedraagt 723.017 euro (exclusief BTW).

“Als voorzitter ben ik trots dat we hier in Mortsel voor heel wat mensen het verschil kunnen maken met betaalbare woningen. Als sociale huisvestingsmaatschappij willen we ook duidelijk onze voorbeeldfunctie vervullen op het vlak van duurzame energie. In dit project is dat weer op een mooie manier gerealiseerd”, aldus Dirk de Kort, voorzitter van de raad van bestuur van De Ideale Woning.

Nieuw project aan de Drabstraat

Met de realisatie van het project aan de Van Peborghlei 118 beheert De Ideale Woning in het geheel 26 sociale woningen in Mortsel. Daar komt in de nabije toekomst nog een behoorlijk aantal bij. Op het terrein van de vroegere dansschool Ekkart en meubelzaak Jora aan de Drabstraat 60-62-64 wordt een nieuwbouwproject van 51 sociale appartementen ingepland. Ze worden onderverdeeld in 3 verschillende bouwvolumes met een gemeenschappelijke ondergrondse parking. De site maakt deel uit van een ruimer masterplan voor de omliggende wijk.

Aan de Lepelstraat 3-5-7 staat het project Lepelhof op stapel. Hier zal een nieuwbouw verrijzen van 22 sociale appartementen met een ondergrondse parking en ook gemeenschapsruimte voor de stad Mortsel.

Foto: Lutgard Heyvaerts