Eind februari openen de 5 Antwerpse zadenbibs opnieuw de deuren. De aftrap van het nieuwe seizoen wordt gegeven op zaterdag 25 februari met allerlei groene activiteiten in verschillende districten. Vanaf die dag tot 31 maart (of zo lang de voorraad strekt) zijn er in de zadenbibs ook kits voor bodemanalyse van moestuinen of kippenrennen te koop aan een zacht prijsje.

Wie groene vingers heeft, kan in een zadenbib zelfgeoogste zaden binnenbrengen en meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken. Er zijn zadenbibs op 5 locaties: het Antwerpse EcoHuis, bibliotheken De Poort en De Vertellerij (Berchem), bib Driehoek (Ekeren) en bib Bist (Wilrijk). Op zaterdag 25 februari heropenen de zadenbibs met een zadenruilbeurs, verschillende workshops en lezingen met praktische tips om zelf te tuinieren. Het volledige programma staat op www.antwerpen.be/zadenbib, klik hier voor de rechtstreekse link.

Bodemanalyses voor moestuin of kippenren
Vanaf 25 februari tot 31 maart, of zo lang de voorraad strekt, kunnen Antwerpenaars in het Ecohuis en de zadenbibs terecht voor een bodemanalyse van hun moestuin of kippenren. Met dit nieuwe initiatief van de stad Antwerpen en de OVAM wordt snel duidelijk of de bodem van een tuin geschikt is om gezond groenten te kweken of kippen te houden. “Het heeft altijd zin om meer groen te creëren binnen de stad. Met deze kits die we vanuit de stad en OVAM ter beschikking stellen, willen we duidelijk maken dat tuinieren ook een plaats heeft binnen de stad. Tuinieren binnen de stad kan op een gezonde manier, via deze kits willen we dan ook de nodige ondersteuning bieden aan onze burgers”, aldus schepen Ait Daoud. Wie zo’n analyse laat uitvoeren, krijgt tuinadvies op maat en hoort of er maatregelen nodig zijn om op een veilige manier te tuinieren of kippen te houden.

Praktisch
·         vanaf 25 februari tot en met 31 maart 2017, of zo lang de voorraad strekt
·         kostprijs: 20 euro, 10 euro voor A-kaart met VT-statuut, 2 euro korting per analyse met een A-kaartbon
·         EcoHuis Antwerpen, zadenbibs van Berchem, Ekeren en Wilrijk.
Meer info is te vinden op www.antwerpen.be/zadenbib.