Nederlands voor anderstaligen wint aan belang, zeker in het superdiverse Antwerpen. Leraren in het basis- of secundair onderwijs kunnen in één jaar tijd het extra onderwijsvak ‘Leraar Nederlands als niet-thuistaal’ volgen aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG). Vanaf september 2019 biedt KdG dit vak aan in haar lerarenopleiding.

“Hoewel er veel leerkrachten zijn die nu al dagelijks Nederlands als tweede taal geven, bestond dit nieuwe onderwijsvak tot voor kort nog niet in onze lerarenopleiding”, zegt Bert Cruysweegs, docent Nederlands aan KdG. “Dit nieuwe vak vult dus een belangrijk hiaat in en is een antwoord op de grote vraag naar specifieke methodieken in het aanleren van het Nederlands als niet-moedertaal.”

Wie voor ‘Leraar Nederlands als niet-thuistaal (NT2)’ kiest, leert het Nederlands als vreemde taal onderwijzen aan heel uiteenlopende doelgroepen: van jonge nieuwkomers (OKAN) tot volwassen cursisten, rekening houdend met hun achtergrond en leerbehoeften.

“Vanaf het begin doen onze studenten al praktische ervaring op tijdens een observatiestage en later tijdens een intensieve lesgeefperiode. Ze worden gecoacht door experts”, aldus de docent.

Wie dit diploma op zak heeft, kan aan de slag in alle NT2-onderwijsvormen: OKAN (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers), CVO’s (Centra voor Volwassenenonderwijs) en CBE’s (Centra voor Basiseducatie).

https://www.kdg.be/leraar-secundair-onderwijs-flextraject