In cultuurcentrum Berchem vindt van 10 tot en met 12 februari het nieuwe filmfestival MONA plaats. Dit festival, met artistieke én geëngageerde insteek, brengt fictiefilms, documentaires, kortfilms en animatie uit de Arabische wereld. Daarnaast is er ook ruimte voor een rondetafelgesprek en een workshop voor kinderen. Liefhebbers kunnen online tickets reserveren op www.ccberchem.be. Prijzen variëren van 3 euro tot 6 euro. Een weekendpas kost 12 euro. Van 10 tot en met 12 februari vindt in ccBe een nieuw artistiek filmfestival plaats. MONA Film Festival, biedt een genuanceerd beeld van de culturele, politieke, sociale en artistieke situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Via films en documentaires draagt MONA bij aan een open, nieuwe kijk op de regio en een evenwichtiger beeldvorming over de Arabische wereld en de diaspora, in het bijzonder in Vlaanderen.
Het programma bestaat uit fictiefilms, documentaires, kortfilms en animatie. Daarnaast is er een rondetafelgesprek over de positie van de vrouw na de Arabische revolutie en een animatieworkshop voor kinderen. Met een gevarieerd programma wil MONA een groot en divers publiek aantrekken.

Films van hoge kwaliteit zoals de openingsfilm Dégradé van Tarzan en Arab AbuNasser(foto); The Idol van Hany Abu-Assad; 3000 Nights van Mai Masri; In the Last Days of the City van Tamer El Said en slotfilm Barakah meets Barakah van Mahmoud Sabbagh(foto), tonen hoe goed en kleurrijk films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn. Deze films gaan de controverse niet uit de weg. De sterren die erin meespelen, zoals Hiam Abbas, Nadine Labaki, Maisa Abd Alhadi en Khalid Abdalla, hebben uitgesproken meningen over de wereld van film en over politiek in Palestina, Libanon en Egypte.
De documentaires die tijdens MONA Film Festival te zien zijn (Checks and Balances van Malek Bensmaïl en Zaineb Hates the Snow van Kaouther Ben Hania) tonen dan weer hoe het genre van de documentaire meer impact krijgt.
De twee reeksen kortfilms, tot slot, zijn er voor liefhebbers van het experimentele genre. Eén reeks focust op mannen en een andere heeft vrouwen als protagonisten.
Festival met een missie
MONA Film Festival wil de diverse gemeenschap in Antwerpen en Vlaanderen kennis laten maken met de schoonheid én het engagement van films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het festival gaat de ondervertegenwoordiging van de regio op bestaande filmfestivals en in het bioscoopcircuit tegen. Op langere termijn heeft MONA als doel de dialoog tussen Vlamingen en de Arabische wereld aan de gang te houden door culturele samenwerkingen.

Meer info op http://www.monafilmfestival.be/
MONA Film Festival wordt georganiseerd door Al.Arte vzw, een artistiek platform dat focust op muziek, theater, film, beeldende kunst en andere culturele uitingen in een East meets West-setting.
MONA Film Festival – praktisch

·         Vrijdag 10 februari, zaterdag 11 februari en zondag 12 februari
·         ccBe – Driekoningenstraat 126 | 2600 Berchem
·         Ticketprijzen:
o   Fictiefilm: 6 euro
o   Documentaire: 4 euro
o   Kinderfilm: 3 euro
o   Weekendpas: 12 euro
·         reserveren via ccBe@stad.antwerpen.be of op www.ccberchem.be