RAPPER-ACTIVISTE MONA HAYDAR TOPACT OP ZATERDAG 
In samenwerking met Kifkif, Den Eglantier, DOEK, Shedidit, MONA, MOMU en Chams en met de steun van het district Borgerhout lanceert De Roma een gloednieuw festival. Female Focus vindt plaats op 9 en 10 maart en brengt een tweedaagse ode aan vrouwelijkheid in al haar vormen. Tickets zijn vanaf nu te koop via www.deroma.be.

Wat betekent het anno 2019 om vrouw te zijn? In de wereld, in Europa, in Vlaanderen, in Borgerhout? Dat is dé vraag waarop diverse changemakers, maar ook minder zichtbare vrouwen, een antwoord zoeken. Bezoekers mogen zich verwachten aan een breed en divers programma met onder meer female hiphop optredens, workshops, slam poetry, debat en film.

Speciaal voor Female Focus strikte De Roma niemand minder dan Mona Haydar. Mona Haydar is een rapper, een poëet, een activiste en bovenal artieste. Ze groeide op in Flint, Michigan als Syrische Amerikaan en ontwikkelde daar haar eigen sound, gevoed door haar intersectionele identiteit en bijhorende gevoeligheden. Ze vormt zaterdagavond het sluitstuk van een groot muzikaal spektakel rond female hiphop. Martha Da’ro verzorgt het voorprogramma. Vier jaar geleden schitterde Martha in de Belgische film “Black” en werd ze door de pers voor haar overtuigende vertelkracht de hemel in geprezen. Na deel uit te maken van het hiphopcollectief Soul’Art, gaat ze nu solo haar weg en ook hier blinkt ze uit door haar sublieme vertelkracht. Haar eerste solosingle “Summer Blues” werd alvast ontzettend goed onthaald. Nu is het uitkijken naar haar debuut-ep Cheap Wine & Paris!

Eerder op de dag wordt het festival geopend door een salongesprek rond vrouwelijkheid anno 2019 ism KifKif en een speakerscorner rond jonge vrouwelijke ondernemers met migratieroots ism Shedidit. Aansluitend kan je aanschuiven bij het buffet van The Foodbridge (€8). Op zondag start Female Focus met een ochtendlijke filmvertoning met brunch (€8). Het festival volgt een dag na de Internationale Dag van de Vrouw (vrijdag 8 maart). Door een zo breed mogelijk beeld te scheppen van ‘vrouwelijkheid anno 2019’ wil het bijdragen aan een betere representatie van vrouwen die nog op té veel domeinen ondervertegenwoordigd zijn in onze maatschappij. Buiten het optreden van Mona Haydar (€10) op zaterdagavond, het buffet op zaterdagavond (€8) en de film met brunch op zondag (€8) zijn de tickets voor Female Focus gratis. Reserveren is aan te raden.

ZATERDAG 9 en ZONDAG 10 MAART 

Foto & video: www.deroma.be