Het Antwerpse Schoonselhof is een bijzondere parkbegraafplaats. Heel wat kunstenaars, politici en bekende Antwerpenaren vonden er hun laatste rustplaats. Om ook in de toekomst voldoende ruimte te voorzien, is er een nieuw burgerlijk ereperk opengesteld.

Op de ereperken worden Antwerpenaren begraven die elk op hun eigen manier een bijzondere bijdrage leverden aan de uitstraling van Antwerpen.

Schepen voor groen en begraafplaatsen Els van Doesburg huldigde vandaag het nieuwe ereperk officieel in: “Het Schoonselhof is een ingetogen laatste rustplaats. Wie zich in de perken waagt, kan eindeloos blijven stilstaan bij de namen van grote Antwerpenaren, roemrijke families en oorlogsslachtoffers. Wie Antwerpen wil kennen, de mensen naar wie onze straten zijn vernoemd, die onze boeken schreven, die ons erfgoed opbouwden en ons welvaart brachten, kan ik alleen maar aanraden een bezoekje te brengen. Ook vandaag zijn er namen die daaraan meeschrijven. Het verhaal van Antwerpen is immers niet ten einde. En die namen willen we vereeuwigen. Zodat ze onze kinderen en kleinkinderen kunnen inspireren. Generatie na generatie opnieuw.”

Antwerps beeldhouwwerk

Centraal op het nieuwe ereperk staat het Scheldemonument van beeldend kunstenaar Joris Minne. Deze Antwerpse beeldhouwer heeft zijn laatste rustplaats op het Schoonselhof. Met het beeld drukte Minne zijn liefde uit voor Antwerpen. De kathedraal, een boeg van een schip en een vrouwentorso symboliseren hierbij de stad. Het beeld werd in bruikleen gegeven door het Middelheimmuseum.

Verhalen uit het Schoonselhof

Naar aanleiding van de inhuldiging van het ereperk konden geïnteresseerde Antwerpenaren zich inschrijven voor een wandeling met een gids langsheen de ereperken en historische grafmonumenten. Warre Borgmans stelde in primeur ook de nieuwe reportage voor uit de tv-reeks ‘Voor Eeuwig en Altijd’. Deze reeks vertelt het unieke verhaal van een aantal bekende en minder bekende Antwerpenaren die begraven werden op het Schoonselhof. De reeks zal in het najaar worden uitgezonden op ATV.

Foto: © Tom Cornille