Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst

 

 
Samen met Sven Ornelis proeven we de allereerste hangcultuurmosselen 
 
Op 23 mei zijn in Zeeland de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen 2017 geoogst. Deze aan touwen in het water gekweekte mosselen dienen zich altijd vier tot zes weken eerder aan dan de mosselen van de bodemcultuur. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een echt nicheproduct dat gretig aftrek vindt in België en in de Nederlandse restaurants. De productie bedraagt ongeveer 5 procent van het totale Nederlandse mosselaanbod.
 
Malse, zilte, mossel
De Vlaamse radio-dj en kookblogger Sven Ornelis is een fervente mosselliefhebber en was te gast bij de start van het nieuwe hangcultuurseizoen. “Elk jaar is het weer uitkijken naar de nieuwe mosselen. Ik ben aangenaam verrast door deze vroege Zeeuwse hangcultuurmossel. Ze zijn mals en zilt, je proeft echt het verschil met de bodemcultuur, ze hebben beide hun eigenheid. Mosselen lenen zich bovendien tot de plezante, maar vooral lekkere én gezonde recepten die ik wil maken. Daarvoor hoef je echt geen chef te zijn. Je kan er zelf creatief mee aan de slag. En dan samen met vrienden aan de keukentafel: dat is op en top genieten!”

In België worden de meeste Zeeuwse mosselen gegeten. De smaak was goed, volgens de kenners. Zilt en romig. “Precies zoals de mossel moet zijn.”

Het Zeeuwse mosselseizoen is weer open. Vandaag (dinsdag) is het seizoen van de hangcultuur van start gegaan met een bescheiden feestje.

Viskwekerij Neeltje Jans is een dynamisch mosselkweekbedrijf uit Zeeland. Gelegen aan de Stormvloedkering, vlakbij Vrouwenpolder, kweekt het bedrijf hang- en bodemcultuur mosselen van topkwaliteit. Ervaring met de mosselteelt wordt bij ons bedrijf van generatie op generatie doorgegeven.

Neeltje Jans Mosselen is officieel gecertificeerd als leverancier van Zeker Zeeuwse streekproducten. Dit betekent dat onze mosselen gegarandeerd afkomstig zijn uit Nationaal Park Oosterschelde. Dat proef je.

Start seizoen hangcultuurmosselen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse mossel-hangcultuursector is misschien slechts goed voor zo’n 3 procent van het totale mosselaanbod, toch kunnen deze mosselen altijd vier tot zes weken eerder geoogst worden dan de mosselen van de bodemcultuur. Hoger in de waterkolom is immers meer voedsel aanwezig, waardoor de hangmosselen sneller groeien.

Zeeuwse hangcultuurmosselen 

zijn uniek. Ze groeien op dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder marktwaardig zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. Mosselliefhebbers in Nederland en België weten dit prachtige puur Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten.

Kweken aan touwen
In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden hierna in kousen in het water ‘opgesokt’, waarbij ze in twee jaar uitgroeien tot volwassen mosselen. Bodemcultuurmosselen worden al 150 jaar in Zeeland gekweekt, maar dit kweken aan touwen is voor Nederland relatief nieuw.
In de jaren ’90 begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur. In Nederland heerste op dat moment mosselschaarste. Daarnaast bleken de werkhavens die overgebleven waren na de realisatie van de Deltawerken ideale beschutte locaties voor hangcultuur. In Spanje en Italië, waar juist veel gebruik wordt gemaakt van de hangcultuurtechniek, werd de kunst afgekeken. Na jaren van experimenteren werd het een commercieel succes. “Klanten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben. Daar spelen wij op in,” aldus , een van de leden van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers.
De afgelopen jaren is de technische kennis van het werken met hangcultuur sterk geëvolueerd in Nederland.
Voor het vangen van mosselzaad gebruiken de mosselkwekers (bodem en hang) nu op grote schaal zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties. De installaties hebben touwen of netten in het water hangen waar de babymosselen zich aan vast hechten. “Nu meer mosselkwekers de techniek gebruiken, dienen zich ook volgende vernieuwingen aan,“ zo zegt Schot. “Dankzij kennis die wij met zijn allen uit Nieuw-Zeeland hebben gehaald, gaat bijvoorbeeld ook het mechanisch oogsten nu een stuk beter en sneller.”
Keurmerk Zeker Zeeuws
Alle Nederlandse hangcultuurkwekers hebben hun locaties in Zeeland. De kwekers zijn verenigd in de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers. De kwekers leveren hun mosselen onder het label Zeker Zeeuws. De vereniging ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels.
Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct ’ staat voor 100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO). Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.
De bodemcultuur, waarvan het seizoen naar verwachting start op 28 juni 2017
De start van het seizoen van de bodemcultuurmosselen wordt op 28 juni verwacht. Bij deze is er een steekproef gehouden en een mand van de bodemcultuur mosselen opgehaald. Wij konden er van proeven. een heel andere smaak dan de hangcultuur mosselen vaster van vlees en de smaak iets minder scherp ook minder zout en ziltig. rekening houdend dat ze zeker nog 3 tot 5 weken op de bodem moeten blijven, maar eens de tijd zullen we er ook gretig kunnen van genieten.
Foto’s Cor Blancke en Assunta Covatti