Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst
In België worden de meeste Zeeuwse mosselen gegeten. De smaak was goed, volgens de kenners. Zilt en romig. “Precies zoals de mossel moet zijn.”
Het Zeeuwse mosselseizoen is weer open. Vandaag (dinsdag) is het seizoen van de hangcultuur van start gegaan met een bescheiden feestje.
Viskwekerij Neeltje Jans is een dynamisch mosselkweekbedrijf uit Zeeland. Gelegen aan de Stormvloedkering, vlakbij Vrouwenpolder, kweekt het bedrijf hang- en bodemcultuur mosselen van topkwaliteit. Ervaring met de mosselteelt wordt bij ons bedrijf van generatie op generatie doorgegeven.
Neeltje Jans Mosselen is officieel gecertificeerd als leverancier van Zeker Zeeuwse streekproducten. Dit betekent dat onze mosselen gegarandeerd afkomstig zijn uit Nationaal Park Oosterschelde. Dat proef je.
Start seizoen hangcultuurmosselen
De Nederlandse mossel-hangcultuursector is misschien slechts goed voor zo’n 3 procent van het totale mosselaanbod, toch kunnen deze mosselen altijd vier tot zes weken eerder geoogst worden dan de mosselen van de bodemcultuur. Hoger in de waterkolom is immers meer voedsel aanwezig, waardoor de hangmosselen sneller groeien.
Zeeuwse hangcultuurmosselen
zijn uniek. Ze groeien op dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder marktwaardig zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. Mosselliefhebbers in Nederland en België weten dit prachtige puur Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten.
Voor het vangen van mosselzaad gebruiken de mosselkwekers (bodem en hang) nu op grote schaal zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties. De installaties hebben touwen of netten in het water hangen waar de babymosselen zich aan vast hechten. “Nu meer mosselkwekers de techniek gebruiken, dienen zich ook volgende vernieuwingen aan,“ zo zegt Schot. “Dankzij kennis die wij met zijn allen uit Nieuw-Zeeland hebben gehaald, gaat bijvoorbeeld ook het mechanisch oogsten nu een stuk beter en sneller.”