Linguapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen, noteert voor het tweede jaar op rij een opmerkelijke stijging van het aantal anderstalige studenten die in Antwerpen het voorbereidend jaar Nederlands komen volgen. Opmerkelijk dit jaar is ook de interesse uit Wallonië om Nederlands te leren. Alle 58 buitenlandse studenten zullen de opleiding op de campus volgen. Al starten een aantal nog online vanwege reisbeperkingen of quarantaineregels.

Het Taaljaar Nederlands is een intensief studieprogramma. Linguapolis leidt hiermee jonge anderstaligen op die in België willen verder studeren. Ze leren op korte tijd Nederlands, véél Nederlands, en krijgen ook andere vakken zoals academische vaardigheden. Wie slaagt voor de taaltest op het einde van het jaar, kan volgend academiejaar een Nederlandstalige studie aan een hogeschool of universiteit aanvatten. Maar ook wie om andere redenen Nederlands wil leren en verder wil studeren in Vlaanderen is welkom in het Taaljaar.

Sabine Steemans, Linguapolis-coördinator NT2: “Ik noem dit programma wel eens de Olympische Spelen van onze taalcursussen. De lat ligt hoog en de tijd is kort. Deze studenten leveren een krachttoer door op één academiejaar een nieuwe taal te leren en er vervolgens in te gaan studeren. Chapeau!”  
   
Ambitieuze student-vluchtelingen
De taaljaarstudenten komen van overal in de wereld, van Algerije tot de Verenigde Staten, en van Azerbeidzjan tot Maleisië. Zeven van hen komen ook uit oorlogsgebied of zijn om andere redenen hun land ontvlucht. Deze jonge vluchtelingen met studieperspectief werden geselecteerd voor het beursprogramma dat in samenwerking met het Universiteitsfonds Antwerpen donaties voor hun inschrijvingsgeld verzamelt.

Ze komen uit Palestina, Syrië en Jemen, en ook zij leren op negen maanden tijd het Nederlands tot het hoge niveau van de toelatingstest Nederlands voor het hoger onderwijs. De ambitie bij alle student-vluchtelingen om hier verder te studeren of hun diploma en talenten in te zetten is groot. Maar liefst zes van hen hebben een ingenieursdiploma of willen er een behalen: profielen die zeer gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.

Aseel Ahmed Al-Maweri (26)(foto tekst) uit Jemen is nu zes maanden in België. “Ik heb al een bachelor in Electromechanical Engineering behaald in Turkije, en ik wil echt heel graag een masterdiploma als ingenieur behalen. Ik heb al een opleiding gevonden die mij interesseert, en die is volledig in het Nederlands. Het Taaljaar Nederlands is dus de snelste manier om mijn droom te vervullen. Eigenlijk is mijn echte finale droom om professor te worden, maar het lijkt me goed om alles stap voor stap te doen.” (lacht)

Taalstudenten uit bijna alle continenten
Dit academiejaar starten er maar liefst 30% meer studenten dan vorig jaar: ze zijn met 58 van 29 verschillende nationaliteiten. Met uitzondering van Oceanië zijn alle continenten vertegenwoordigd. De gemiddelde leeftijd is 23,7 jaar, maar de jongste studenten zijn nog maar 17 of 18. Voor hen is het Taaljaar meteen ook de eerste kennismaking met het hoger onderwijs en het studentenleven. Voor velen is het bovendien de eerste keer dat ze in Europa zijn.

Christine Engelen, directeur Linguapolis: “We zijn opnieuw erg blij met de grote instroom van nieuwe studenten die de uitdaging aangaan om in Vlaanderen in het Nederlands te komen studeren. Het is een opsteker dat er vanuit de hele wereld belangstelling is voor onze taal en ons hoger onderwijs. Zo zien we dat internationalisering van het hoger onderwijs niet altijd over meer Engels gaat. Deze studenten zorgen ook voor meer diversiteit in onze aula’s, en vervolgens op de arbeidsmarkt.”

Interesse uit Wallonië
Opmerkelijk dit jaar is de interesse aan de andere kant van de taalgrens om het Taaljaar Nederlands in Antwerpen te volgen. Drie Waalse studenten starten deze week hun intensieve traject om in één jaar Nederlands te leren.

Corentin Wéra, een 21-student uit Luik(foto top), zocht een manier om echt goed Nederlands te leren in één jaar tijd. “Ik heb nu drie jaar economische wetenschappen gevolgd aan de managementschool HEC in Luik, maar slaagde nooit voor het vak Nederlands. Het niveau lag van in het begin vrij hoog en ik liep compleet verloren. Hoewel het mijn eerste keer is om van huis weg te zijn, kijk ik er enorm naar uit. Ik wil echt goed Nederlands kunnen spreken na dit jaar. Ook mijn vrienden zijn superenthousiast dat ik dit doe, want ze weten hoeveel moeite ik heb met Nederlands. Na dit voorbereidend programma kan ik met goede moed mijn master afwerken. Daarna wil ik graag de consultancywereld of de banksector in.”

Foto’s: www.uantwerpen.be