Binnenkort verrijst in Park Brialmont in Berchem het allereerste natuurhuis in Vlaanderen voor stedelijke natuur. Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt slaan hiervoor de handen in mekaar. De oplevering van het Natuurhuis Brialmont is voorzien tegen het voorjaar van 2024.
 
Afgelopen vrijdag zette het Antwerpse college het licht op groen voor de oprichting van het ‘Natuurhuis Brialmont’. Dit Natuurhuis zal een plek krijgen in het nieuwe Park Brialmont dat het Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark tot een groot stedelijk natuurpark (42 ha) verbindt. Natuurpark Wolvenberg is aangelegd met hoogtes en laagtes. Twee grote kommen zijn de voornaamste verblijfsplekken. Er is een picknickruimte te midden van een weide met fruitbomen. Verder zijn er natuurspeelplekken, een speelheuvel en wandelpaden doorheen de beboste zones. Tegen eind dit jaar komt er bovendien een uniek waterzuiveringssysteem dat het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk zal opvangen in het park om zo de buurt te behoeden voor wateroverlast.
 
Het Natuurhuis zal een ankerplaats worden rond stedelijke natuur voor steden, gemeenten, scholen, bedrijven, verenigingen en iedere Antwerpenaar. De stad en Natuur en Bos investeren elk 300.000 euro voor de ontwikkeling. Het Natuurhuis zal voor Natuur en Bos de thuisbasis worden van het Vlaamse kennisnetwerk, een hotspot voor alle kennis, knowhow en participatieprocessen rond stedelijke natuur. Natuur en Bos zal ook instaan voor de dagelijkse werking ervan. Natuurpunt Antwerpen Stad zal instaan voor de dagelijkse werking als onthaalpoort van natuurreservaat Wolvenberg. Het Natuurhuis wordt een gemeenschappelijke uitvalsbasis voor de lokale publiekswerking en de bovenlokale netwerking rond stedelijke natuur, die mekaar wederzijds zullen versterken.
 
Iedereen met interesse in stedelijke natuur en in de manier waarop die bijdraagt aan de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, zal in het Natuurhuis zijn/haar gading vinden en er onder meer kunnen genieten van permanente en tijdelijke tentoonstellingen over stadsnatuur. Daarnaast wordt het Natuurhuis een ontmoetingsplek en vormt het de startplek voor begeleide wandelingen en excursies rond natuur en erfgoed in Park Brialmont, Ringpark Groene Vesten en Wolvenberg: het enige erkende natuurgebied binnen de Antwerpse Ring.
 
Antwerps schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Met het Natuurhuis Brialmont schrijven we in Antwerpen een uniek verhaal. We zijn verheugd met de keuze voor Antwerpen als uitvalsbasis voor het nieuwe Vlaamse kenniscentrum rond stedelijke natuur. Dit is ook hét bewijs dat een erkend natuurreservaat zijn volwaardige plek verdient in de klimaatstad van de 21ste eeuw. Dit wordt een plek waar vele generaties Antwerpenaren stadsnatuur in hun volle glorie zullen kunnen ontdekken, ervaren en erover kunnen bijleren. De pedagoog in mij is vandaag bijzonder trots.”
 
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Er is een grote behoefte aan groen in stedelijke en dichtbebouwde omgevingen. Het Park Brialmont, het stedelijk natuurreservaat Wolvenberg en het toekomstige Ringpark Groene Vesten zullen een prachtige groene long vormen in Antwerpen en een ideaal praktijkvoorbeeld vormen voor anderen steden en gemeenten. Met het Natuurhuis Brialmont bieden we een antwoord op alle drempels die andere steden en gemeenten, verenigingen, middenveldorganisaties en private organisaties ondervinden rond de ontwikkeling van stedelijke natuur en het beheer ervan. Brialmont zal letterlijk en figuurlijk als een broedkamer dienen voor iedereen die wil leren en werken rond stedelijke natuur. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal zijn expertise er verder uitbouwen en delen met al wie daarin is geïnteresseerd.”
 
Koen Van Keer, co-voorzitter Natuurpunt Antwerpen Stad: “We zijn bijzonder enthousiast over dit project en grijpen deze kans met beide handen. Dit is een fantastische gelegenheid om de bezoeker te laten kennismaken met de oneindig interessante en verrassende Antwerpse natuur. De ontwikkeling van het Natuurhuis is ook een uitnodiging aan iedereen om mee zorg te dragen voor onze stadsnatuur.”

Foto’s; Frederik Beyens / www.antwerpen.be