Wanneer je in de Voerstreek om je heen kijkt, vergeet je even dat je in Vlaanderen bent. Dat is in Altenbroek niet anders. De streek trekt vooral bezoekers aan die willen genieten van rust en stilte in een nog ongeschonden golvend landschap. Altenbroek is ideaal om uren rustig te wandelen. In het afwisselende landschap kan je op zoek gaan naar dassen, everzwijnen, wijngaardslakken en zo veel meer.

Toegankelijkheid
Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.
De eerste helft van de Noordalwandeling, tot aan het kasteel, is vlot toegankelijk voor kinderwagens. De tweede helft is lastiger, vooral ter hoogte van de poortjes in de begrazingsrasters. De Bovenhoutwandeling begint en eindigt met een steile klim/afdaling; de rest is goed toegankelijk voor kinderwagens. De wandelingen zijn niet toegankelijk voor rolstoelen, het bezoekerscentrum wel.

Leuk voor kinderen
Beide wandelroutes leiden je langs 2 van de 4 Voerense speelzones. Het speelbos Voerenberg (tussen knooppunt 35 en 36) werd ingericht met een aantal belevingselementen zoals een boomhut, een klauterparcours, takkennesten en een takkenhut. In het speelbos van Schophemerheide (thv knooppunt 43) kan je zelf met takken aan de slag. De aanwezige bouwsels nodigen elk kind uit om zijn eigen kasteel(tje) op te trekken! 
 
Beschrijving van het natuurgebied
Het natuurgebied Altenbroek is een dallandschap. In wat ooit een licht hellende hoogvlakte was, hebben de Maas en haar bijriviertjes een aantal brede, V-vormige dalen met een vlakke dalbodem uitgesleten. Een proces dat miljoenen jaren duurde… De fauna doet ook zuiders aan. De wijngaardslak, de escargot van Bourgogne, is onze grootste Belgische slak. Sommigen kennen ze misschien alleen maar als gastronomische delicatesse. Kalk speelt hier een grote rol, want de wijngaardslak heeft er bijzonder veel van nodig voor het zware slakkenhuis.

Hoogtepunten op de wandelroutes
Zacht glooiende heuvels, een slingerende bronbeek, holle wegen, graften en boomgaarden vormen een landschap om in te lijsten. ‘s Nachts snuffelen hier everzwijnen en dassen rond. In Altenbroek leeft de vroedmeesterpad die je in Vlaanderen haast nergens meer vindt. Ook kasteel Altembrouck geeft het gebied een speciaal cachet. Verken de Voerstreek langs de kristalheldere, kronkelende Noorbeek. Het knooppuntennetwerk Voerstreek biedt je dagen wandelplezier. De Noordalwandeling en de Bovenhoutwandeling zijn aanraders.

Dieren en planten
De kalkrijke bodem en de dode bomen in het bos trekken heel wat bijzondere paddenstoelen aan. Reeën, vossen en everzwijnen zijn hier vaste bewoners. Een edelhert komt ook af en toe eens op bezoek. Kijk ook uit naar de burchten en de ‘wissels’ van dassen. De das zelf zal je niet gauw op klaarlichte dag tegenkomen.
Als één van de grootste kevers van Europa, kan het vliegend hert meer dan 9 cm groot worden. De naam verwijst naar de enorme kaken van de mannetjes, die vertakt zijn en doen denken aan het gewei van een hert. De mannetjes zien er indrukwekkend uit, maar de kaken dienen alleen maar om te imponeren. Vrouwtjes knagen met hun kleinere, maar krachtige kaken gaten in de schors van bomen om vervolgens de sapstroom op te likken.

Natuurbeheer
Door landbouw aangerijkte gronden worden nu opnieuw afgegraven om de kalkgraslanden te herstellen en orchideeën weer kansen te geven. Runderen van lokale landbouwers en gallowayrunderen zorgen ervoor dat die graslanden niet terug dichtgroeien met struikgewas en bomen.
 Top
Verder wandelen
Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Voerstreek 124 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. 
Het natuurgebied Sint-Pietersberg  ligt ook niet veraf.
 
Logeren in de buurt
B&B Puur Teuven, Kloosterhofstraat 7, 3793 Teuven/Voeren – www.puurteuven.com
Op 10 km van Altenbroek

Foto’s: www.natuurpunt.be