De provincie Antwerpen organiseert op zaterdag 20 en zondag 21 mei voor de tweede keer een natuurfeest in het Vrieselhof met als rode draad Op avontuur in de natuur. Tal van gratis activiteiten dompelen je tijdens het Natuurfeest onder in de soortenrijkdom van dit uniek stukje natuur. Aangezien Provinciaal Groendomein Vrieselhof aan het fort van Oelegem en de Antitankgracht grenst, kan je van het Natuurfeest naar de Fortengordel en weer terug. Inschrijven voor het Natuurfeest doe je via een digitaal deelnameformulier op www.provincieantwerpen.be.
Het Natuurfeest laat je fauna en flora van dit gebied op een actieve manier beleven. Wat dacht je van een vleermuizenexcursie, een schemer- en avondwandeling op zaterdagavond of een landschapsfietstocht. Op 21 mei kan je al vroeg op pad met de domeinwachter om vogels te spotten of om een sessie (kinder-)yoga te volgen in de natuur.
Op ontdekking in het kasteeldomein
Je kan het waterleven in de kasteelvijver en een poel (amfibieën, waterplanten, kevers, … ) aan een onderzoek onderwerpen of op spinnentocht gaan in het kasteel. Er zijn excursies waar je alles over het recent beheerplan van het provinciaal domein te weten komt en over de merkwaardige bomen die er te vinden zijn. Voor de actievelingen is er een landschapsfietstocht waar de realisaties van het Regionaal Landschap en de Bosgroep de revue letterlijk passeren. De Heemkundige Kring van Ranst spijkert je bij over het militaire erfgoed dat in de omgeving te vinden is.
Bezoekerscentrum ingericht als doe- en demoruimte
In het bezoekerscentrum kan je onder een microscoop paddenstoelen, planten, insecten, enzovoort (her)ontdekken. Op de bezoekersmarkt snuister je tussen infostands met een vleugje folkmuziek op de achtergrond. Verenigingen en medewerkers van de provincie Antwerpen beantwoorden je vragen over bos, natuur en landschap. Een fototentoonstelling en natuurfilms in het kasteel laten je kennismaken met de biodiversiteit in deze regio. Voor kinderen zijn er natuurvertellingen en kinderyoga. Kortom: een feest om niet te missen voor het hele gezin! Alle activiteiten zijn gratis, maar vooraf inschrijven voor de excursies en workshops via www.provincieantwerpen.be is aangewezen. De plaatsen zijn beperkt.