De directie van Mini-Europa kondigt de intentie tot sluiting van het park op 31 december 2020 aan. Dit nieuws werd eergisteren meegedeeld aan het personeel. De reden hiervoor is het uitblijven van een akkoord over een vierde verlenging van het contract met Brussels Expo. Dit contract was noodzakelijk in aanloop naar het Neo 1 project.

Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa, betreurt de enorme investering in energie en middelen die nu vergeefs blijkt. “Mini-Europa had een groot investeringsplan voorgesteld binnen het Neo-kader. De huidige omstandigheden en de coronacrisis die het bedrijf, net als de hele toeristische sector, hard treft, hebben ertoe geleid dat Mini-Europa geen andere keuze heeft dan de intentie aan te kondigen om haar activiteiten op 31 december 2020 stop te zetten.
Nog tot en met 31 december 2020 blijft het miniatuurpark open en zal het hele team zich blijven inzetten om de bezoekers een leuke tijd te laten beleven, bijvoorbeeld tijdens de halloweenperiode, één van de hoogtepunten van het seizoen.
“We betreuren deze situatie voor het personeel dat ons al zo lang trouw bleef, 31 jaar voor sommigen, en we danken hen van harte voor al hun werk in de afgelopen jaren,” aldus Thierry Meeùs.
Op 31 december 2020, zal Mini-Europa meer dan 10 miljoen bezoekers van over de hele wereld hebben verwelkomd. Zowel jong en oud, individuele bezoekers als families, kregen zo een beeld van talrijke landen en steden.

Op economisch vlak is Mini-Europa:
Bijna een half miljard euro aan economische opbrengsten voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer dan 9 miljoen euro aan huur en belastingen voor de stad Brussel
Op menselijk vlak stelde Mini-Europa in de afgelopen 31 jaar bijna 2.300 mensen te werk.

Het project van een mensenleven
Mini-Europa werd in 1989 ingehuldigd door Prins Filip, Hervé Brouhon, de toenmalige burgemeester van Brussel, Eddy Meeùs, de oprichter van Walibi, en Thierry Meeùs. Deze laatste heeft vanaf het begin zwaar geïnvesteerd in Mini-Europa, ondanks een moeilijke start vanwege het specifieke karakter van het beheer van een miniatuurpark. Mini-Europa was innovatief in zijn concept, in de gebruikte materialen en in de kwaliteit van de gebouwde monumenten. Geleidelijk aan is het ‘Mini-Europe’-label en zijn talrijke activiteiten ingeburgerd geraakt. “In het begin raadde iedereen me af om het thema van de Europese Unie in een toeristisch park te ontwikkelen. Door te praten met de bezoekers was ik overtuigd van hun interesse in de Europese zaak, zolang het onderwerp maar op een eenvoudige en leuke manier werd voorgesteld”, vervolgt Thierry Meeùs.
Beetje bij beetje werd het thema van de Europese Unie een echte attractie voor bezoekers en de persoonlijkheden uit vele landen. Als bewijs voor de internationale uitstraling van het park, heeft Mini-Europa zelfs twee vragen uitgelokt in buitenlandse parlementen over de aanwezigheid van hun landen in Mini-Europa. Thierry Meeùs heeft persoonlijk zes jaar geïnvesteerd in de Europees-Belgische beweging om het park beter te begrijpen en te ontwikkelen.

Een andere grote uitdaging die Mini-Europa aanging, is het toen nog bijna onbestaande toerisme in de hoofdstad aan het einde van de jaren tachtig helpen te ontwikkelen. Het Mini-Europa-team fungeerde dan ook als katalysator door de belangrijkste spelers in het Brusselse toerisme samen te brengen en het strategische en promotionele denken over dit onderwerp te lanceren. Mini-Europa ligt aan de basis van partnerschappen zoals ‘Must of Brussels’, ‘Visit Brussels’, de gecombineerde attracties of de rondleidingen in de stad Brussel.
Mini-Europa werd het speerpunt van de toeristische prospectie voor Brussel in het buitenland, met name voor de eerste Indiase touroperators die in het begin van de jaren 2000 in Brussel aankwamen.
Als bekende en populaire attractie met zo’n 400.000 bezoekers in 2019, had Mini-Europa zich graag verder willen ontwikkelen op de Heizelvlakte in een stabiele en gunstige omgeving. “Mini-Europa is meer dan een toeristische attractie, het is een echt project”, besluit Thierry Meeùs.

Praktische informatie:
Mini-Europa
Bruparck – 1020 Brussel (Laken)
02 474 13 13 – info@minieurope.eu
www.minieurope.eu
 
Over Mini-Europa:
Heel Europa in miniatuur
Verwondering: een 2-uur durende wandeling om de Europese Unie, haar cultuur en mooiste monumenten te (her)ontdekken.
Een ongeëvenaarde kwaliteit: 24.000 uur werk voor het ontwerpen en bouwen van Santiago de Compostella. Daarnaast – duizenden personages, treinen en boten.
Leuk leren: ontdek op een leuke manier de grote en kleine verhalen over Europa. Zet zelf de uitbarsting van de Vesuvius in gang, schreeuw de Vikingen toe of geniet van de overige humoristische schouwspelen.
Onze gids in 11 talen: 64 pagina’s informatie en anekdotes over de Europese Unie, alsook over de meest bekende monumenten.
Spirit of Europe: een overdekte ruimte met interactieve spelletjes om uw kennis over de Europese Unie te testen.
Niet te missen in Brussel!
De meestbezochte attractie in Brussel, na het Atomium.

Foto: www.minieurope.eu