EEN BIOGRAFIE, EEN BOEK OVER MUZIEK,  

EEN MUZIKANT EN

GROOT ORKESTLEIDER,

LOU ROMAN

 

Lou Roman 65 jaar en al zo’n 45 jaar een eigen carrière en orkest dat is niet niets als je weet dat Lou geboren op een binnenschip voor zijn 5de verjaardag een een terkzak kreeg, ja een klein accordeonnetje, waar hij zijn muzieklust kon op botvieren. Van toen heeft deze muziekmicrobe hem nooit meer losgelaten. Een één of ander beroep was voor hem zeker niet weggelegd, neen muziek en nog eens muziek was zij uitgangspunt, en uitzonderlijk zo kunnen we het noemen hij heeft heel zijn loopbaan gewijd aan muziek dat hem bracht van muzikant naar een onovertreffelijk orkestleider. Zijn grootste voorbeeld was James Last, ook een groot man in de muziekwereld. Lou had dan ook zijn eigen orkest waar hij mee optrad in binnen- en buitenland. Hij begeleide dan ook niet alleen artiesten in België maar ook ver buiten de grenzen. De Brasschaatse burger weet zo’n beetje wel heel Europa te veroveren. Dit begon in 1972 toen men aan Lou Roman vroeg een orkest samen te stellen, dit om de revue’s in Oud België muzikale kleur te geven. Hij zou met de samenstelling van deze Showband de opvolger worden van het orkest Leo Martin. Deze nieuwe stijl die hij erin bracht sloeg dadelijk in en nog het zelfde jaar werd hij gevraagd om de zomershow van Het Witte Paard te begeleiden. Het bleef dan ook niet bij één keer spelen, neen 25 jaar was hij de vaste waarde van deze Zomershows.

Als je deze waarden als orkest hebt, dan wordt het een treintje dat snel begint te lopen zo had hij verschillende optreden voor BRT later VRT en nu EEN. Bij het opkomen van VTM was hij met zijn orkest wekelijks te gast in de Walter’s Verjaardagshow waar hij met brio alle live acts begeleidde. Natuurlijk stopt het daar niet bij, vlug was hij en zijn orkest internationaal gekend en werd hij het favoriete begeleidingsorkest voor, Toots Thielemans, The Tramps, Sister Sledge, The Three Degrees, Lou Rowls, Julio Iglesias, Johnny Logan en nog vele meer. Zo kreeg de Lou Romanband vele buitenlandse tournees aangeboden die gingen van Portugal, Curacao, Spanje, Zwitserland, Duitsland naar Frankrijk en Oostenrijk. Dat bracht het Orkest tussen de grote namen zoals James Last, Bert Kaempfert, Max Greger, Francis Bay, Kay Warner en Robert Last (Broers van James (Hans) Last).

De Lou Romanband kreeg dan ook verschillende muziekprijzen in 1994, 1995, 1996 drie jaar achtereen werd hij onderscheiden met de ZAMU AWARD, nu de MIA’S prijs voor het beste amusementsorkest. Heden ten dagen is hij nog steeds actief, met al 15 jaar is hij het vaste begeleidingsorkest van René Froger.

Het is dan ook normaal dat er over zo’n muzikant geschreven wordt, het boek MUZIEK IS MIJN LEVEN – LOU ROMAN geeft dan een heel mooi beeld van Lou Roman Vele muziekanten eten dan wel iets over hem te vertellen. Sommige verhalen zijn intriest en andere zijn dan zo uitbundig zodat je Lou uit elke hoek leert kennen. Verhalen die een leven vertellen vanuit de ogen van Janine Bisschops naar Gilbert Bécaud, Lee Touwers tot Freddy Quinn en dit om er maar enkele te noemen. Een boek over muziekgeschiedenis die we allemaal herkennen of ooit persoonlijk meemaakte, Lou Roman laat hiermee 65 jaar in zij wereld, de wereld van zijn muziek kijken. Vlot geschreven door Lou Roman zelf en leest als een CD die je in dolby stereo beluisterd, als een bestseller over muziek en zijn maker dat ook in beeld wordt gebracht met vele exclusieve foto’s.

Vlaanderen heeft een rijke geschiedenis aan sterke muzikanten en orkesten. Eén orkest heet de concurrentie van andere muziekformules glansrijk doorstaan en dat is het orkest van Lou Roman, zei Freddy Michiels, die de eindredactie van boek voor zijn rekening nam.

Het boek is geen saaie opsomming geworden van data en gebeurtenissen. Er staan grappige anekdotes in over slapende muzikanten op het podium, ongelooflijke ervaringen in de showtempels zoals Eden, Het Witte Paard en Oud-België. Sommige verhalen zijn ietwat triest, anderen zijn dan weer ronduit hilarisch als het gaat om klein kantjes van een reeks artiesten die Lou Roman ooit begeleid heeft.

Op 5 en 12 november signeert Lou Roman zijn biografie op de Boekenbeurs, stand 402 van de uitgeverij Artus Pandora. Op 10 december 2017 om 15u is Lou Roman en zijn orkest te gast in de Roma in Borgerhout. Het wordt een speciaal jubileumconcert met tal van artiesten. Een must om bij te wonen.

Auteur: Lou Roman

Foto’s: archief Lou Roman, Hilde Collier, Anouk Peeters, Maxime Roman

ISBN: 9789 0532 543 70

Prijs: 24,95€

Uitgeverij: Artus