Música Romântica, het sympathieke festival

Saas-Fee wordt geassocieerd met de hoogste bergen, het eeuwige ijs, diepe kloven en unieke, authentieke sfeer. Zo uniek als dit landschap, het dorp en de mensen zich presenteren, zo uniek is Música Romântica. De hoogste muzikale prestatie in het midden van de hoogste bergen in Zwitserland. In de keten van deze superlatieven zijn andere parels als de unieke GaultMillau keukens, de unieke gletsjerskigebied, de adembenemende berg flora of het autovrije rijen.

Sinds de zomer van 2012 zijn de kabelbanen van het hele Saasdal inbegrepen in de prijs. Een verblijf in Saas-Fee in combinatie met Música Romântica is gegarandeerd een onvergetelijke unieke ervaring!

Eliane Rodrigues is onvoorwaardelijk verbonden met Música Romântica. Het festival zou ondenkbaar zijn zonder haar bijdrage.

Lithuanian National Symphony Orchestra (LNSO), in 1940 opgericht door componist, dirigent en pianist Balys DVARIONAS. Van 1964 tot 2015 was Juozas Domarkas de artistiek leider en dirigent van de LNSO’s. In het najaar van 2015 wordt Modestas Pitrenas benoemd tot artistiek leider en dirigent van het LNSO met als tweede dirigent Robertas Šervenikas

Modestas Pitrenas chef-dirigent en artistiek leider van de Litouwse National Symphony Orchestra, Pitrenas won de 1e prijs en de gouden medaille op de 7e Grzegorz Fitelberg in Katowice (Polen) en een speciale prijs van het Silezisch Philharmonisch Orkest. In 2009-2014 was hij hoofddirigent van de Letse Nationale Opera (LNO) en het Nationale Opera en Ballet Theater (LNOBT). In 2006-2011 was hij de belangrijkste dirigent van het Kaunas City Symphony Orchestra.

Eliane Rodrigues PIANIST – LEIDER – COMPONIST ze werd geboren in Rio de Janeiro. Haar muzikale talent werd vroeg ontdekt door Arnaldo Estrella (zelf een student van Alfred Cortot en een vriend van Villa Lobos).

Ze was een echt wonderkind: ze begon met componeren op driejarige leeftijd, nog voordat ze zelfs muziek kon lezen en schrijven. Op haar vijfde gaf ze haar eerste soloconcert. Het eerste tv-optreden volgde een jaar later met het Braziliaanse symfonieorkest. Op dat moment speelde ze het pianoconcert in D-majeur van Haydn. Een jaar later speelde ze met hetzelfde orkest het pianoconcert van Mozart KV 488. Vervolgens won ze prijzen in tal van competities – zowel op regionaal als nationaal niveau – en als achtenjarige de ‘speciale prijs’ op het Van Cliburn-concours in de VS. Daarna verhuisde ze naar België om te studeren bij Jacques Detiège (zelf een leerling van Leon Fleischer en de leraar van andere winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd, waaronder Robert Groslot en Sylvia Traey). Bovendien won ze verschillende eerste prijzen in nationale competities, waaronder de Emmanuel-Durlet, de Cantabile en de Tenuto-competitie, en in 1983, uiteindelijk, vijfde in de Koningin Elisabethwedstrijd.

1998 was een belangrijk jaar voor Rodrigues: ze werd de centrale figuur van een jaarlijks festival in Zwitserland – Música Romântica – waarin ze niet alleen optreedt als solist, maar ook als dirigent en componist. Daarnaast is ze meer dan 20 jaar docent aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en bracht ze meer dan 30 cd’s uit met liveconcerten en studio-opnames. In 2002 nam ze de vijf pianoconcerten van Sergey Prokofiev op CD op.

Yuri Serov dirigent & pianist, Studeerde in 1991 af aan het Rimsky-Korsakov-conservatorium in Sint-Petersburg en rondde in 1993 zijn masterdiploma af. Daarom studeerde hij in Salzburg en Weimar. Als pianist en dirigent heeft Yuri Serov vele steden in meer dan 35 landen bezocht. Hij heeft meer dan 65 CD’s opgenomen voor een aantal labels van Rusland, België, Japan en de VS. Yuri Serov is de auteur van vele artikelen en essays over muziek. Hij geeft masterclasses en lezingen in vele steden van Rusland, Frankrijk, Portugal, Brazilië, Noorwegen en Finland. Momenteel is hij artistiek directeur en chef-dirigent van Volgograd

Justus Grimm Cello, kreeg als  5 jarige zijn eerste lessen van zijn vader daarna studeerde hij in Urich Voss, Claus Kanngiesser en later in Stockholm en Keulen met Frans Helmerson. Hij won onder andere de eerste prijs van de Maria Canals Muziekwedstrijd in Barcelona naast de pianist Florian Wiek en kreeg ook de prijs van de Duitse Muziekraad. De solo- en kamermuziekuitvoeringen van Justus Grimm brengen hem door heel Europa. in 1993 met de Hamburg Philharmonic  als solist in de première van Matthias Pintscher’s Cello Concerto “La Metamorfosi di Narciso”. Blijft spelen als solist met tal van andere orkesten, waaronder het Engels Chamber Orchestra, het London Chamber Orchestra, het Orchestre Royal de Wallonie, het Orchestre Symphonique de la Monnaie, het klassieke Philharmonic Bonn of het Brandenburg State Orchestra Frankfurt. Door zijn opmerkelijke kamermuziekcarrière speelde Justus Grimm samen met Abdel Raman El Bacha, Daniel Blumenthal, Gerard Caussé, Augustin Dumay, Stephen Kovacevich, Antonio Pappano en Alexander Sitkovetsky.

Tatiana Samouil viool, werd geboren in een familie van eminente muzikanten en was constant omringd door muziek. Vanaf haar derde jaar speelde ze al piano, maar twee jaar later ontdekte ze haar stem op de viool. Op deze leeftijd toonde ze ook een vroegtijdige interesse in het componeren van haar eigen muziek.  Ze speelde haar debuut bij het Nationaal Orkest van Moldavië, onder het stokje van haar vader, dirigent Alexandru Samoila, en was zo ontroerd door die ervaring dat ze besloot zich aan de viool te wijden. Als ambassadeur van de Russische school speelde ze samen met Yuri Bashmet op de slotceremonie van de Olympische Spelen van 2014 in
Sotsji, Rusland

Carlo Willems PERCUSSONIST, staat bekend om zijn muzikale veelzijdigheid en enorme beheersing over het uitgestrekte en gevarieerde terrein van het muzikale landschap. Zijn zeldzame gave, waarmee hij alle percussie-instrumenten op het hoogste professionele niveau kan spelen, betekent dat hij een veelgevraagde gast is voor orkesten en ensembles, en hem ook de kans geeft om te schitteren als solist. Bovendien heeft het geresulteerd in het opleiden van verschillende andere percussionisten, waardoor ze zijn uitgegroeid tot toonaangevende professionele muzikanten die werken voor gerenommeerde orkesten, evenals tot winnaars van verschillende competities.

Carlo Willems is professor percussie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en aan het Lemmensinstituut op de LUCA School of Arts-campus. Hij is ook een zeer gewaardeerde componist.

Koen Wilmaers, percussionist, werkte als paukenist bij verschillende vooraanstaande orkesten en ensembles zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het orkest van de Vlaamse Opera, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik, het Symfonieorkest van de Munt, het Nationaal Orkest van België , het Brussels Philharmonic en I Solisti del Vento. Van 1993 tot 2008 bekleedde hij de functie van solo-paukenist (lead) bij deFilharmonie, het Koninklijk Vlaams Filharmonisch Orkest, en speelde hij ook solo met verschillende orkesten waarmee hij samenwerkte. Zijn concerten omvatten onder andere de Musikverein en het Konzerthaus in Wenen, het Festspielhaus in Salzburg, het Concertgebouw in Amsterdam, de Suntory en de Bunka Kaikan Hall in Tokio, de Auditoria Nacional de Musica in Madrid en het Théatre des Champs-Elysées in Parijs.

Hij is momenteel de paukenist van het internationaal gerenommeerde orkest ‘Le Concert Olympique’. Sinds 1995 is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij werkte als een professor in percussie, orkest gerelateerde literatuur en kamermuziek en het slagwerkensemble leidde.

Wanneer Nina Smeets pianist, muziek maakt, drukt ze volledig de gevoelens uit haar hart en ziel uit. Nina combineert een fris, delicaat en helder geluid met een volledig scala aan muzikale kleuren. Haar vermogen om het publiek te betoveren met pure, oprechte en ontroerende performances maakt haar een artiest van onvoorwaardelijke waarde.

Nina wijdt zich volledig aan muziek. Naast het uitvoeren van muziek van vele componisten, componeert Nina ook haar eigen muziek. Na de uitgave van haar solo pianoboek en CD-album met de naam ‘Project Reborn’, wordt Nina’s muziek genomineerd als een prijs in 2016. “Nina Smeets mag de toetsen liefkozen met een ongekende handigheid, maar het zijn haar onderliggende compositorische instincten die ons ademloos achterlaten met waardering voor ‘Project Reborn'” door Akademia Music Awards
Nina is het levende bewijs dat wedergeboorte altijd mogelijk is. Als dochter van de internationale pianiste Eliane Rodrigues was Nina altijd intiem met muziek. Op driejarige leeftijd werd Nina verdronken. Nina werd gereanimeerd en verbleef enkele weken in coma. De artsen verloren alle hoop. Wonder boven wonder werd ze zich bewust nadat ze herhaaldelijk naar het 12e pianoconcert van Mozart had geluisterd. Als kind werd Nina altijd aangetrokken door muziek. Haar droom was om pianiste te worden. Nina volgde haar droom en ging studeren
aan de Artesis Hogeschool van Antwerpen. Ze verbreedde niet alleen haar kennis als solo-pianiste met haar lerares Levente Kende en haar moeder Eliane Rodrigues, maar ook ervaring in het begeleiden van vocalisten (onder de voogdij van Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Dyck), pianoforte (onder de voogdij van Bart Van Oort en Ayako Ito), muzikale analyse (onder voogdij van Wim Henderickx en Yves Senden) en kamermuziek. Nina volgde ook verschillende masterclasses bij Yuri Serov, Kum-Sing Lee, Maria Szraiber en Pierre Amoyal.
Na het behalen van haar Master Degree maakte Nina haar debuut met haar moeder en speelde ze samen als een pianoduet. Beide pianisten spelen nog steeds samen op vele concerten in heel Europa.

Alle concerten vinden plaats in de parochiekerk om 20:30

Woensdag 8 augustus: 20:30

Lithuanian National Symphony Orchestra
Eliane Rodrigues, dirigent en pianist

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento in D-groot KV136
Wolfgang Amadeus Mozart: pianoconcerto 12 KV414

Ludwig van Beethoven: Symphony 7 Op. 92

Vrijdag 10augustus : 20:30

Lithuanian National Symphony Orchestra
Modestas Pritrénas, dirigent

Eliane Rodrigues, piano
Justus Grimm, cello

Johann Strauss: Roses from the South Op. 388
Erich Wolfgang Korngold: Concerto in een beweging voor cello
Sergei Rachmaninoff: The Island of the Dead Op. 29

Edvard Grieg: Piano Concerto A minor Op. 16

Zondag 12 augustus : 20:30

Eliane Rodrigues, Piano
Nina Smeets, Piano
Justus Grimm, Cello
Tatiana Samouil, Violin
Carlo Willems, Percussion
Koen Wilmaers, Percussion

Franz Schubert: Piano Trio Op. 100
Witold Lutoslawski: Variations on a theme by Paganini for 2 pianos
Claude Debussy: Ballade
George Gershwin: Concerto in F, 2 pianos and percussion

Maandag 13 augustus 20:30

Lithuanian National Symphony Orchestra
Modestas Pitrénas, Conductor

Eliane Rodrigues, piano
Tatiana Samouil, violin

Franz Liszt: Fantasy from themes from Ruines from Athenas from Beethoven
Mikalojus Konstantinus Čiurlionis: In the forest
Maurice Ravel: Tzigane

Igor Stravinsky: Petrushka

Woensdag 15 augustus 20:30

Lithuanian National Symphony Orchestra
Yuri Serov, Conductor

Eliane Rodrigues, Piano

Pjotr Ilyich Tchaikovsky: Swan Lake Suite Ballet Op. 20
Pjotr Ilyich Tchaikovsky: Capriccio Italien Op. 45

Sergei Rachmaninoff: Piano Concerto 2 Op. 18

Vrijdag 17 augustus 20:30

Lithuanian National Symphony Orchestra
Eliane Rodrigues, Conductor

Film Music with a.o.
Longfield: The magic world of Pixar
Mancini: The Pink Panther
Williams: Jurrassic Parc
Johánnson: The Theory of Everything
Menken: The Beauty and the Beast
Williams: Star Wars
Williams: Schindler’s List
Gregson-Williams: The cronicles of Narnia
Kilar: The Pianist
Williams: The Wizarding World of Harry Potter
Zimmer: Pirates of the Caribbean

 

Herzlich willkommen in der Perle der Alpen. Wir freuen uns auf Sie!

MUSICA ROMANTICA, das sympathische Festival
c/o SAAS-FEE TOURISMUS
CH – 3906 SAAS-FEE
TEL +41 (0)27 958 18 58
FAX +41 (0)27 958 18 60
info@saas-fee.ch
www.saas-fee.ch

 

STIFTUNG MUSICA ROMANTICA
TEL +32 3 383 29 66
ernestsmeets@telenet.be

www. elianerodrigues.com

www.schweizer-portal.ch