Op zaterdag 6 augustus wordt de klassieke museumbeleving in Antwerpen ondersteboven gedraaid. 20 musea zetten ‘s avonds en ‘s nachts hun deuren open om alle bezoekers te verrassen met muziek, vertellingen, workshops en dans.

Met 1 ticket aan 15 euro voorverkooptarief kan iedereen alle deelnemende musea binnenspringen.

En of er wat in de sterren geschreven staat. Dit jaar pakken de musea vanaf 19 uur uit met wel heel uiteenlopende activiteiten: een throwback naar de jaren ’90 in het M HKA, in het pop-up museum van DIVA diamanten leren beoordelen, DJ’s in museumzalen en live bands op de meest Instagramwaardige binnenpleinen van de Antwerpse musea.

Daarbovenop stelt AmuseeVous, als partnerorganisatie, nog een hele partij van jonge kunstenaars voor die de Antwerpse musea vullen met indrukwekkende performances.

Gepassioneerde gidsen geven rondleidingen met verrassende perspectieven en nadien is er een exclusieve afterparty in de Stadsbrouwerij De Koninck tot in de vroege uurtjes. Voor ieder wat wils, voor zowel Museumnacht-fans als de niet-museumbezoekers is dit de ideale gelegenheid om naar de stad te komen. Snel zijn vanaf maandag is de boodschap want het aantal tickets is beperkt.

“We hebben 3 jaar lang moeten wachten op deze nieuwe editie en we zijn dan ook enorm verheugd om Museumnacht weer te organiseren in onze bruisende cultuur- en evenementenstad. Wel 20 musea zetten hun deuren open en zorgen voor een programma met een brede waaier aan activiteiten.
Dankzij één algemeen toegangsticket kunnen de deelnemers een volledige avond vol expo’s, verrassingen en sfeer beleven.”
​Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud

De volgende 20 deelnemende musea en culturele instellingen openen hun deuren tijdens Museumnacht: AMUZ, Cinema Lumière, DIVA, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, FoMu, Letterenhuis, M HKA, Maagdenhuis, MAS, MoMu, Museum De Reede, Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, Museum Vleeshuis, Red Star Line Museum, Rubenshuis, Sint-Adrieskerk, Sint-Pauluskerk, Snijders&Rockoxhuis en Stadsbrouwerij De Koninck.

Antwerpen op zijn best

Het Antwerpse erfgoed leeft overal en tijdens Museumnacht kunnen bezoekers dit op een unieke manier beleven zoals bijvoorbeeld bier op maat proeven in het Maagdenhuis en Snijders&Rockoxhuis, de brouwerij induiken bij De Koninck of de cocktailbar ontdekken in de tuin van het Rubenshuis. Ze kunnen ook met een ‘loup en tweezers’ (échte) diamanten controleren en krijgen zelfs de kans om een schitterend exemplaar te winnen. Antwerpse iconen zoals Fred Bervoets (museum De Reede) en de Antwerp Six (Momu) zijn ook van de partij. En indien de nacht te kort is, niet getreurd want alle bezoekers krijgen nog een herkansing: dankzij het polsbandje krijgen ze tot eind augustus nog eens gratis toegang tot één van de deelnemende musea.

Muziek & dans

Ook dans en muziek nemen een prominente rol in tijdens Museumnacht: piano spelen in het MAS, dansen tijdens de Vintage Swing Jazz in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, genieten van de Vocal Jazz in het Snijders&Rockoxhuis of helemaal los gaan op de muziek van radio Willy in het Maagdenhuis. In het M HKA speelt DJ Double Trouble elke 15 minuten een andere muziekstijl m.a.w. de jaren ’90 in een notendop en doorheen de hele avond weerklinken onder meer De Cream colored Ponies, Secret Sinners, Bach in de stad, Rock au Vin en Mauro Pawlowski. En uiteraard kan de klank van de stad niet ontbreken: Museum Vleeshuis pakt uit met heel wat optredens, het muzikale museum waardig.

Rondleidingen

Voor bezoekers die van korte maar krachtige rondleidingen houden, zijn er de “Speed Tours” in het FOMU, het Snijders&Rockoxhuis en Museum Mayer van den Bergh. Het Letterenhuis opent haar archieven en in Museum Plantin-Moretus zijn de gidsen verkleed als personages uit de tijd van Plantin zelf. In het M HKA wordt iedereen tijdens een wandelgesprek ondergedompeld in de videokunst uit de jaren ’90. Bovendien start daar ook ‘Welkom op ‘t Zuid’, een rondleiding in openlucht met een bijzondere inkijk in de museumbuurt ‘t Zuid. Deze eindigt aan het FOMU waar de tour meteen omdraait en opnieuw begint. Voor alle fashionliefhebbers is er de MoMu Fashion Walk waarbij het gezelschap stilstaat bij winkels, gebouwen en andere locaties die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen als modestad. Daarnaast toont de gids uniek foto- en videomateriaal uit het modearchief van de MoMu Bibliotheek. Ontdek dit alles en nog veel meer op de website van Museumnacht.

Fietstocht met gids én dagpas van Velo Antwerpen

De gidsen van Expeditie De Stad en Cyclant fietsen door Museumnacht. Onderweg vertellen ze hun favoriete stadsverhalen en zijn er haltes voorzien aan het Rubenshuis, het Maagdenhuis, het Museum Vleeshuis, de Sint-Pauluskerk en het Red Star Line Museum. Enthousiastelingen moeten een eigen fiets voorzien en vooraf hun ticket kopen voor maar 10 euro extra.

Velo Antwerpen ondersteunt Museumnacht Antwerpen en iedereen met een ticket krijgt een gratis dagpas voor een deelfiets die 24 uur geldig is. Alle praktische details staan op de website van Museumnacht.

Museumnacht voor anderstaligen

Anderstaligen die de Nederlandse taal niet volledig machtig zijn, kunnen ook mee genieten van deze nieuwe editie dankzij handige iconen in het online programma.

 

https://www.museumnacht.be