Een indrukwekkende zaterdagavond, een daverende nacht!

Op 5 augustus openen 24 musea uitzonderlijk hun deuren van 19.00 tot 1.00 uur. Tijdens deze Museumnacht worden de museumzalen gevuld met demonstraties, interactieve games, speurtochten, vertellingen, dj-sets … en niet minder dan 45 gegidste rondleidingen! Bovendien krijgen de expo’s een bijzondere sfeer door het vallen van de nacht.

Een geleide fietstocht, de pendelbus of de historische tram leiden je naar de verschillende locaties. Ook voor gezinnen zijn er tal van activiteiten, zoals speurtochten, spannende vertellingen, archeologische opgravingen, knutselworkshops … Je herkent deze aan het Vlieg-icoontje in de brochure of op de website. Tot slot van een heerlijke Museumnacht kan je de benen losgooien in het Fotomuseum en loungen in het M HKA. Bekijk alle activiteiten via www.museumnacht.be en stel jouw eigen programma samen!

Mijn programmahttp://www.museumnacht.be/mijn-programma/

Programma: http://www.museumnacht.be/programma/

Museumnacht Antwerpen
1 polsbandje = 24 musea + vervoer met pendelbus en tram.

TARIEVEN
€ 12 (tijdens Museumnacht in de musea)
€ 9 (voorverkoop: online en bij Info Cultuur) 
€ 6 (-26 jaar) 
gratis (-12 jaar | geen ticket nodig)
Combiticket met fietstocht  € 14 (enkel online voorverkoop)
Combiticket met fietstocht -26 jaar: € 11 (enkel online voorverkoop)

Tickets
Websitewww.museumnacht.be/tickets 
Balie: Info Cultuur, Wisselstraat 12 (aan de Grote Markt)

5 zaken om niet missen

1.    24 UUR OPGESLOTEN IN EEN MUSEUM

Fameus en JongDOEK organiseren dé uitdaging van het jaar: De Opsluiting. 24 uur lang zitten 4 groepen jongeren achter slot en grendel in 4 Antwerpse musea. Gedreven door slaaptekort, claustrofobie en overdrive creëren ze toonmomenten van 20 minuten. Elke groep toont zijn resultaat 3x. De toonmomenten volgen De Opsluiting meteen op

2.   VOELEN, RUIKEN EN BETASTEN

Je mag voor een enkele keer museumobjecten aanraken! Dat gaat van 16de-eeuwse boeken in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, beenderen en tanden in het Felixarchief tot drukpersen in Museum Plantin-Moretus en de inhoud van containers in het Havenpaviljoen aan het MAS. Bij die laatste krijg je een verrassing als je herkent wat je voelt

3.   TUSSEN DE DANSENDE LIJVEN

De expo’s zijn een fantastische aaneenrijging van interactieve ontmoetingen: In het MAS zullen dansers je ervaring van de tentoonstelling encounters/ontmoetingen. Over kunst en emotieonvergetelijk maken. In het Modemuseum zien we de showbizzoutfits van Nicole & Hugo van de hand van de Antwerpse ontwerpster Ann Salens, en wie beter dan Nicole & Hugo zelf, om die collectie te benadrukken met enkele optredens

4.   MUSEUMNACHT VALT ZEKER NIET STIL!

Het Fotomuseum voorziet in de tentoonstelling Pixel your ears een hoofdtelefoon die je mee op sleeptouw neemt langs enkele muzikale werken. De Erfgoedbibliotheek gaat helemaal op in de wereld van sociale media met de nieuwe tentoonstelling Conn3ct:  een cellist zal daar al improviserend zijn fort verdedigen in een game waarbij jij hem met een gamecontroller probeert te verslaan. In het M HKA transformeren de klanken van modulaire synthesizers dan weer in uitgestrekte landschappen, boeiende biotopen en organismen onder de titel 30 minutes of.Vergeet ook niet de vele muziekbandsdj-sets en a capellagroepen verspreid over de musea.

5.   DOE-HET-ZELF

Een primeur voor de Antwerpse Museumnacht is DE MOL – Museum Edition. AmuseeVous voorziet het sabotagespel in 3 musea. Kan jij uitzoeken wie de Mol is?
Vind het programma van de vele workshops en doe-het-zelf projecten snel terug via de website, op genre: doe-het-zelf, en vul jouw persoonlijke programma verder aan.

MUSEA:

 • Cinema Zuid
 • DIVA
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
 • Felixatelier
 • Fotomuseum – FOMU
 • HeadquARTers
 • KBC-toren (start Snijderswandeling Rockoxhuis)
 • Letterenhuis
 • M HKA
 • Maagdenhuismuseum
 • MAS
 • MAS Havenpaviljoen
 • Maurice Verbaet Art Center
 • ModeMuseum
 • Museum De Reede
 • Museum Mayer van den Bergh
 • Museum Plantin-Moretus
 • Museum Vleeshuis
 • Port of Creative Antwerp
 • Red Star Line Museum
 • Rubenshuis
 • Sint-Andrieskerk
 • Stadsbrouwerij De Koninck
 • Umicore Zilverpaviljoen

HOE KOM JE NAAR MUSEUMNACHT?

De 24 musea liggen in het centrum van Antwerpen. Met de fiets of het openbaar vervoer raak je makkelijk ter plaatse. Check De Lijn en NMBS routeplanner voor meer informatie.

PENDELBUS EN -TRAM

Tussen 19.00 en 1.30 uur rijden pendelbussen tussen de musea. De laatste bus vertrekt op ronde om 1.30 uur aan het M HKA (op de Waalsekaai). De pendelbus is gratis voor wie een Museumnacht-polsbandje draagt.
> Check het pendelrouteplan om alle haltes en musea snel te vinden.

 

Elke 10 minuten stopt een pendelbus aan deze haltes:

 1. Halte M HKAop de Waalsekaai
  → Cinema Zuid, Fotomuseum – FOMU, M HKA
 2. Halte Steenpleinop de Ernest Van Dijckkaai
  → DIVA, Museum de Reede, Museum Vleeshuis
 3. Halte Felixarchiefop de Oude Leeuwenrui
  → Felixatelier, HeadquARTers, MAS, MAS Havenpaviljoen, Port of Creative Antwerp, Red Star Line Museum, Umicore Zilverpaviljoen
 4. Halte Keizerstraatop de Minderbroedersrui
  → Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Letterenhuis, KBC-toren (startpunt Snijderswandeling Rockoxhuis)
 5. Halte Oudaan
  → Maagdenhuismuseum, Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis
 6. Halte Leopoldplaatsachter de Nationale Bank
  → Museum Mayer van den Bergh
  → Aansluiting met historische tram naar Maurice Verbaet Art Center en Stadsbrouwerij De Koninck
 7. Halte Groenplaats
  → ModeMuseum – MoMu, Museum Plantin-Moretus, Sint-Andrieskerk

Historische trams van het Vlaams Tram- en Autobusmuseum brengen je van de halte Leopoldplaats achter de Nationale Bank (F) naar:

 1. Halte Van Bree
  → Maurice Verbaet Art Center
 2. Halte De Merode
  → Stadsbrouwerij De Koninck

De geklasseerde tramloods uit 1912 van het Vlaams Tram- en Autobusmuseum in Berchem is wegens restauratiewerken niet te bezoeken. Het museum herbergt meer dan 55 voertuigen van 1873 tot nu. Twee daarvan brengen je graag naar je bestemming tijdens Museumnacht.

VELO

De Antwerpse Velo-fiets is ideaal om snel de stad te doorkruisen. Je neemt een fiets in een Velo-station en je laat hem gewoon achter in een ander Velo-station, vlakbij je bestemming. Ontdek alle stations en koop een dag- of weekpas via www.velo-antwerpen.be.