Kom deze zomer spelen in het M HKA. Bengel op de schommel van Kati Heck, of kom een potje bowlen op de bowlingbaan van Dialogist-Kantor. Wie zich een levensgrote pop wil wanen, neemt plaats in de verpakkingsdozen van Job Koelewijn. Verstoppertje spelen kan achter het gordijn van Nel Aerts, en voor tien cent draai je een kauwgombal uit de machine van Christophe Terlinden.

Museum Spelen is een unieke museumervaring voor en door kinderen, georganiseerd door kunstenhuis De Studio in het M HKA. Samen met een klas negenjarigen dook curator Marc Verstappen van De Studio in de collectie van het M HKA. Ze stelden de wetten van het museum en onze relatie tot kunst in vraag. De kinderen kozen kunstwerken die hun fantasie op gang brengen of hun zintuigen prikkelen. Het resultaat? Een interactieve en speelse kunstbeleving voor iedereen die zich jong voelt.

En er is meer…Voor Museum Spelen creëerde Daems van Remoortere Sundance, een fontein die beweegt in de richting van de zon. Mens en dier staan tegenover elkaar in het videowerk Head to Head van Herwig IlegemsBenjamin Verdonck presenteert twee grote collecties van voorwerpen die hij vond in zijn dagelijkse leven en Randall Casaer nodigt je uit om te kijken, te bezinnen en te voelen aan de hand van instructies. No Limits! Art Castle is een project van Jan Hoek die samenwerkingen organiseert tussen kunstenaars uit het reguliere kunstcircuit en kunstenaars die buiten dat officiële circuit werken. Op het dakterras kan je je uitleven met de sculpturen van Gijs Coenen of in Lisa Matthys’ kunstinstallatie Het museum van de onschuld: een bouwplaats waar kinderen baas zijn. Tot rust komen kan met een boek(je) in de zetels in de tentoonstellingsruimte.

Peuters en kleuters kunnen dan weer terecht in een ruimte die De Spiegel speciaal voor hen inricht met ondermeer een 3D-geluidsinstallatie. Daarbovenop brengt De Spiegel twee theatervoorstellingen midden in de zaal van het M HKA. Allemaal beestjes is een voorstelling met live muziek in een kleine cinema. Aorta is een dansvoorstelling die speciaal wordt gemaakt voor deze tentoonstelling en gaat in première op 5 augustus. Tickets voor deze voorstellingen zijn onderaan deze pagina te koop.

Kortom, het ganse museum transformeert deze zomer in een speelse hangplek voor families.

De samenwerking tussen het M HKA en De Studio kadert binnen de ontwikkeling van een nieuw museum, met een nieuw gebouw voor het M HKA in het vooruitzicht. Het nieuwe museum biedt een plaats voor ontmoeting en wederzijdse uitwisseling. Museum Spelen vormt een experiment met het integreren van nieuwe perspectieven in de ruimte.

Praktisch

Zaterdag 10 juni t.e.m. zondag 17 september
Feestelijke opening voor het publiek op zaterdag 10 juni in de namiddag.

M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

Openingsuren:
di t.e.m. zo – 11u tot 18u
maandag – gesloten

€ 14: algemeen
€ 8: reductietarief (18-25 jaar, 65+,…)
Gratis: -18 jaar, Museumpas
Reserveren op voorhand is niet mogelijk.

Allemaal Beestjes van De Spiegel – speeldata, info & tickets
Aorta van De Spiegel – speeldata, info & tickets
Wie een ticket koopt voor De Spiegel, krijgt ook toegang tot het museum.

Curator algemeen directeur van De Studio Marc Verstappen in samenwerking met klas 4C van Sint-Lievenscollege in Antwerpen.

Foto: M HKA ♥ De Studio