Het European Museum Forum heeft gisteren haar jaarlijkse museumprijs uitgereikt. Museum Hof van Busleyden in Mechelen heeft de finale bereikt voor de titel Europees Museum van het Jaar 2020 en ontving van de internationale jury een speciale aanbeveling.
 
Volgens het juryrapport ‘stimuleert de museumwerking bezoekers tot creatief nadenken over uitdagende maatschappelijke vraagstukken. Museum Hof van Busleyden maakt van de erfenis van de Renaissance een springplank voor een eigentijdse herinterpretatie van humanistische waarden.’ De jury looft in het bijzonder ‘de gastvrijheid, vooruitstrevende visie en gedurfde strategieën.’
 
Schepen Björn Siffer: ‘Dit is een prestigieuze prijs en we zijn zeer blij met de speciale aanbeveling. Museum Hof van Busleyden brengt topkwaliteit als landelijk erkend museum. Daarvan getuigt ook het grote succes van de internationale tentoonstelling Kinderen van de Renaissance. Wij zullen de komende maanden het label ‘Finalist Europees Museum van het Jaar’ in al onze communicatie trots meedragen.’
 
Voor Kinderen van de Renaissance zijn al 16.000 tickets verkocht. De expo loopt nog tot 4 juli. Eind november bouwt een nieuwe grote tentoonstelling in het Bourgondisch Stadspaleis in Mechelen verder op de erfenis van de Renaissance: Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen.
 
De prijs voor Museum van het Jaar ging naar het Stapferhaus in Zwiterserland (Prijs van 2020) en Naturalis in Leiden (Prijs van 2021). Meer info: https://www.europeanforum.museum/media/1279/emya2020_winners.pdf en https://www.europeanforum.museum/en/.