Van 7 tot 10 mei 2019 vindt de 6de editie van het Technart-congres plaats. Meer dan 400 congressisten van over de hele wereld komen naar Brugge voor dit tweejaarlijkse congres, dat georganiseerd wordt door de Universiteit van Antwerpen en Musea Brugge. Het biedt een wetenschappelijk forum voor de toepassing van analytische technieken op cultureel erfgoed.

Tijdens deze bijeenkomst kunnen de deelnemers kennis en ervaringen uitwisselen over toonaangevende ontwikkelingen in het onderzoek van cultureel erfgoed. Komen onder andere aan bod : chemometrie, forensische toepassingen, kunstgeschiedenis, archeologie, conservatiewetenschappen en de analyse van pigmenten, lithische materialen, metalen, glas, keramiek, harsen en vezels.

“Er bestaat geen betere locatie voor dit congres, vlakbij talrijke topstukken van de Vlaamse Primitieven, met onder andere Hans Memling en Jan Van Eyck. Unesco omschrijft Brugge als een middeleeuwse nederzetting die in de loop van de eeuwen zijn historisch weefsel heeft behouden, en waar verschillende authentieke gotische bouwwerken de identiteit van de stad bepalen”, zegt Schepen van Toerisme Philip Pierins. “Als museumstad kan Brugge pronken met Vlaamse Primitieven en andere internationale topstukken. Brugge heeft dan ook veel te bieden op het vlak van museale congressen”, zegt Schepen van Cultuur Nico Blontrock. Ook directeur Till-Holger Borchert reageert opgetogen: “Musea Brugge is blij om dit innovatieve, internationale congres samen met onze partners van de Universiteit Antwerpen in Brugge te kunnen organiseren. We verwachten hierdoor belangrijke impulsen op te kunnen doen om ook het onderzoek van ons eigen cultureel erfgoed te kunnen optimaliseren.”