Hoewel er de laatste 30 jaar nog nooit zoveel vooruitgang geboekt is als nu, met de komst van immunotherapie en de nieuwe efficiëntie-voorspellende biomarkers om de behandeling met de hoogste slaagkans te kunnen kiezen.
Meer dan de helft van de Belgen (54%) denkt dat hij of zij ooit persoonlijk met kanker zal worden geconfronteerd.
De Belg is goed op de hoogte van de meest voorkomende vormen van kanker: long-, borst- en prostaatkanker.
De Belg weet tevens dat longkanker de meest dodelijke is, het is dan ook de kanker met één van de laagste overlevingskansen na 5 jaar.
Bijna 6 op de 10 Belgen (58%) staat optimistisch tegenover de kans dat we er ooit in zullen slagen om kanker te overwinnen.
Voor het eerst in de behandeling van kanker: immunotherapie met pembrolizumab heeft zich doeltreffender bewezen dan chemotherapie en wordt sinds 1 mei in België terugbetaald als standaardbehandeling bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van longkanker (niet-kleincellige longkanker).
De “Belgen en kanker” barometer 2017 van het farmaceutische laboratorium MSD (1) – in april uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos (2) – toonde aan dat er een kloof is tussen enerzijds de kennis van de Belgen over kanker in het algemeen en anderzijds hun perceptie dat het onderzoek naar kanker niet vooruitgaat, terwijl het onderzoek eigenlijk de grootste evolutie sinds 30 jaar meemaakt. Verrassende resultaten dus volgens de oncologen, die een echte revolutie in de behandeling van kanker waarnemen. Iets meer dan een jaar geleden werd immunotherapie in België geïntroduceerd en daarenboven volgt nu ook gepersonaliseerde geneeskunde bij de behandeling van longkanker. Zo kunnen oncologen vanaf nu ook efficiëntie-voorspellende biomarkers gebruiken om de behandeling te kiezen die de hoogste slaagkans biedt bij de patiënt in kwestie.