‘MOS, duurzame scholen, straffe scholen’ roept leerkrachten en directies uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op om in andere scholen inspiratie op te doen voor de vergroening van hun eigen schooldomein. Op de MOS-Openschooltuinendag van woensdag 15 mei 2019 zetten 14 scholen uit de provincie Antwerpen hun schoolpoorten open voor andere scholen.

Op de MOS-Openschooltuinendag van woensdag 15 mei 2019 zetten 62 Vlaamse scholen met een groene speelplaats hun schoolpoorten open voor andere scholen. In heel wat scholen zijn ook andere geïnteresseerden, zoals buurtbewoners en ouders meer dan welkom.
De gastscholen pakken uit met hun moestuinen, buitenklassen, blotevoetenpaden, speelweides, buitenkeukens, wilgenhutten, kruidenhoeken, kippenrennen enz. Bovendien vertellen zij graag over de manier waarop ze het schoolteam, de leerlingen en de ouders hebben betrokken bij het vergroeningsproces. Veel scholen geven ook tips over het onderhoud, de financiering en de manier waarop je een groene speelplaats kan integreren in de lessen.
Sommige scholen zijn vrij te bezoeken in de voor- en/of namiddag, andere geven rondleidingen op bepaalde tijdstippen.

“Groen op school is niet alleen aangenaam en leerrijk voor de kinderen en de leerkrachten, ook de natuur vaart er wel bij. Je geeft dieren en planten de kans om zich te vestigen op plaatsen waar ze anders niet terecht zouden kunnen. Dit zal de biodiversiteit zeker ten goede komen”, aldus gedeputeerde voor milieu en natuur Jan De Haes.
In onze provincie zetten 14 scholen hun schoolpoorten open voor andere scholen en geïnteresseerden:
– De Vrije Basisschool Drakenhof in Deurne heeft een 10-jaar oude schooltuin. De laatste jaren hebben ze met behulp van MOS en het EcoHuis hun schooltuin een ware metamorfose gegeven. Ze beschikken nu over een groentetuin, een kruidentuin, een mini-boomgaard, een zit-, eet- en vertelhoek, een serre en een blotevoetenpad.
– De kleuterschool GEKKO in Bonheiden heeft een speelplaats met verschillende natuurelementen: boomstammen, kruiden, een boekenhoekje achter de wilgentakken en een boom waarin leerlingen, onder begeleiding, kunnen klimmen. Daarnaast beschikken ze over een ‘geheime tuin’ waarin de kleuters leren over insecten, vogels en planten.
– Leefschool Pluishoek in Heist-op-den-Berg wenst iedereen hartelijk welkom tijdens de MOS-Openschooltuinendag. Zij laten je hun avontuurlijke speelruimte, buitenklas, hagen, insectenhotels, kippen, moestuin en wilgenhutten zien.
– De Vrije Basisschool Sint-Victor in Turnhout heeft tuin- en speelplaatsmascottes die de bezoekers met open armen ontvangen. Zij zetten hun mooie groene schooltuinen en speelplaatsen in de kijker.
– De Gemeentelijke Basisschool Trapleerke in Lille toont haar avontuurlijke speelruimte, insectenhotel, kruidentuin en moestuin.
– Maris Stella Instituut in Oostmalle toont de bezoekers haar vlindertuin rond de buitenklas, haar insectenhotels en vogelkastjes.
– De Sint-Lutgardisschool in Schelle biedt een doolhof van siergrasperkjes, enkele bomen en een eiland met speeltuigen uit natuurlijke boomstammen en een wilgentunnel aan.
– In Gemeentelijke Basisschool De Sleutelbloem in Brecht kunnen bezoekers terecht voor meer informatie over een poel, een insectenhotel, een boomgaard, een kruidentuin, een moestuin, een serre en nestkasten.
– In GO! Basisschool De Blokkendoos in Aartselaar vinden bezoekers een groen schooldomein met vele buitenlesplekjes terug.
– Freinetschool De kRing in Berchem heeft een schooltuin voor de kleuter- en lagere school. Zij hebben speelheuvels met glijbanen, een moestuinproject, een wilgenhut, een natuurlijke zandbak, een groendak, een houten speel- en klimtuig en een speelkeuken voor de kleinsten.
– De KOSMOS in Antwerpen ligt al in een park, dus hebben ze er ineens een groen speelparadijs van gemaakt. Ze hebben een avontuurlijke tuin waar groen en uitdagingen de belangrijkste doelen zijn. Autobanden, paletten, touwen, planken en boomstammen liggen standaard in hun schooltuin. Maar ook water, zand, lees modder, mag niet ontbreken.
– In Vrije Basisschool De Ceder in Nijlen tonen ze hun groene speelplaats in wording. Ze hebben al fruitbomen, dieren, groenten en compostbakken en willen graag hun plannen delen.
– Ook in de Freinetschool De Vlindertuin in Lille kun je terecht voor een groene schooltuin.
– St-Willebrord-Heilige Familie in Berchem kan enkel bezocht worden tijdens de fietstocht van MOS Antwerpen en het EcoHuis. Zij hebben een moestuinamfitheater.

Wanneer:
15 mei 2019, uren afhankelijk van de school.
MOS-Openschooltuinenfietstocht: start om 9.30u. Einde is voorzien tussen 11.30u en 12.00u. 

Foto top: De speelplaats van de KOSMOS in Antwerpen ziet er helemaal niet uit als een standaard speelplaats.
Foto tekst: Dit is de moestuin van Vrije Basisschool Drakenhof in Deurne.