De Antwerpse musea werken achter de schermen volop aan hun collecties en aankomende expo’s. Een aantal tentoonstellingen die deze lente zouden openen, worden uitgesteld naar een latere datum. In afwachting van de heropening werken de museumteams aan een kwalitatief onlineprogramma.

Omwille van de coronamaatregelen, kunnen de musea hun deuren nog niet openen. Volgende expo’s, die deze lente zouden openen, worden om die reden uitgesteld naar een latere datum:

100XCongo (MAS)

Congoville (Middelheimmuseum)

Destination Sweetheart (Red Star Line Museum)

Ontmoet Henriëtte (Museum Mayer Van den Bergh)

Breaking Boundaries (MAS)

Dingen (MAS)

Elke Dag Angst (MAS)

Velodroom. Fietsaffiches uit de belle époque (Letterenhuis)

Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw (Museum Plantin-Moretus)

Meer informatie volgt op de websites van de musea.

In afwachting van de heropening werken de musea aan een mooi online programma. Podcasts, digitale rondleidingen, online snuisteren in de uitgebreide collecties, spotifylijsten, uitgebreide webdossiers, leuke gezinsactiviteiten,…. zijn terug te vinden op de websites van de musea. De deuren zijn dan wel gesloten maar de stad hoopt hiermee schoonheid, troost, verstrooiing en heel wat amusement te bieden. Het aanbod wordt aangevuld en blijft ook na de heropening beschikbaar.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud:  “Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. We zitten met zijn allen al geruime tijd binnen en voelen de nood om opnieuw het vertrouwde leven te hervatten. Hoewel dat nog niet mogelijk is op dit moment, willen we met ons virtueel en digitaal museaal aanbod wel voor wat afleiding en ontspanning zorgen. Ieder museum beschikt over een prachtig digitaal aanbod dat de sfeer van onze historische huizen tot in jouw woonkamer brengt. Laat dit kwalitatief aanbod deze moeilijke periode toch een beetje draaglijker maken.”

Een overzicht:

Rubenshuis

Het Rubenshuis biedt  heel wat leesvoer over de kunstenaar zelf aan.  En wie interesse heeft in wie Rubens was zal zeker zoet zijn met de podcast die de bezoekers meeneemt op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden. Onderweg krijgen ze het gezelschap van verschillende Rubenskenners. De liefhebbers kunnen ook de collectie induiken, de aanwinsten en bruiklenen ontdekken en de audiogids beluisteren.

Bovendien geeft op 22 april om 19 uur niemand minder dan directeur Ben van Beneden een private guide doorheen de kunstenaarswoning van Peter Paul Rubens. Deze digitale rondleiding (in het Engels) is een initiatief van Visit Flanders en kadert in het project Vlaamse Meesters. De rondleiding is woensdagavond te zien via de facebookpagina van Visit Flanders en nadien via de website en sociale media van het Rubenshuis.

www.rubenshuis.be/nl/pagina/rubens-de-podcast

www.rubenshuis.be/nl/pagina/collectie-rubenshuis-online

www.rubenshuis.be/nl/content/aanwinsten-en-bruiklenen

www.rubenshuis.be/nl/content/het-rubenshuis

Museum Mayer van den Bergh

Ook de meesterwerken van de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ zijn momenteel niet fysiek te bekijken maar een virtueel bezoek kan wel. Via de website van het museum  zelf of via de Antwerp Museum App kunnen bezoekers het verhaal van verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn ontdekken. Daarnaast biedt het museum twee podcasts aan. De twee edities van ‘Een avond met Dulle Griet’ waarin auteur en artist in residence Jeroen Olyslaegers in gesprek ging met een aantal bekende gasten over Dulle Griet staat garant voor ongeveer 7 uur luisterplezier over het mysterieuze helletafereel van Bruegel. Over de kunstenaar zelf gaat Bruegelexperte Leen Huet op zoek naar sporen van zijn leven  in de podcast ‘Bruegel’.

De geplande presentatie ‘Ontmoet Henriëtte’ over de moeder van verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh wordt verplaatst. Wie toch al kennis wilt maken met haar verhaal, kan dat lezen via het webdossier ‘Ontmoet Henriëtte’. Over Fritz Mayer van den Bergh valt ook heel wat te ontdekken op de website, waarop ook  de volledige collectie te raadplegen is. Verder vinden gezinnen en kinderen er nog leuke tips om thuis te doen.

https://www.museummayervandenbergh.be/nl/pagina/madonna-ontmoet-dulle-griet-0

www.museummayervandenbergh.be/nl/pagina/bruegel-de-podcast

https://www.museummayervandenbergh.be/nl/content/ontmoet-henri%C3%ABtte-0

www.museummayervandenbergh.be/nl/content/museum-mayer-van-den-bergh

Museum Plantin-Moretus

In het museum kan iedereen virtueel de collecties ontdekken, tentoonstellingen bezoeken, in de museumgids bladeren en de audiogids beluisteren. De gigantische collectie houtsneden is ook online te bekijken en te downloaden.

Gezinnen en kinderen kunnen het 18de-eeuws gezelschapsspel Cavagnole spelen of een virtueel bezoek aan het museum brengen met het hoorspel van Warre Borgmans.

www.impressedbyplantin.be

www.museumplantinmoretus.be/speel-cavagnole

www.museumplantinmoretus.be/virtueel-bezoek-aan-het-museum

www.museumplantinmoretus.be/museum-online-altijd-open

Middelheimmuseum

Op de website van het Middelheimmuseum kunnen de bezoekers de favoriete kunstwerken van bekende mensen ontdekken zoals van Pieter Embrechts, Slongs Dievanongs, Johan Petit, Wim Helsen en Deborah Ostrega. Beelden uit de vaste collectie krijgen verhalen in ‘Radio Woordenwoud’, met de stemmen van onder meer Dimitri Leue en Bart Moeyaert. Mensen kunnen er ook terecht voor de hoogtepunten in het museumpark, die een bepaalde stroming of evolutie binnen de beeldhouwkunst illustreren.

https://www.middelheimmuseum.be/nl/content/middelheim-anders-bekeken

https://www.middelheimmuseum.be/nl/pagina/radio-woordenwoud-0

https://www.middelheimmuseum.be/nl/content/ontdek-de-hoogtepunten

https://www.middelheimmuseum.be/nl/content/middelheim-bij-je-thuis

MAS

In het MAS kunnen bezoekers een kijkje nemen in de vaste collecties doorheen een tour van 360° foto’s. Kinderen kunnen thuis workshops en vertellingen volgen en om iedereen een hart onder de riem te steken, start het MAS met een online museum op social media:  #MijnTopstuk. Met deze virtuele ‘collectie’ roept het museum op om erfgoedstukken thuis te fotograferen en op social media te posten. Foto’s van objecten die volgens bezoekers eens in de spotlight horen te staan.

www.mas.be/nl/virtuele-tour

www.mas.be/Minimas

www.mas.be/nl/pagina/doe-jij-mee-met-mijntopstuk

www.mas.be

Red Star Line Museum

Bij het Red Star Line Museum kunnen bezoekers aan de slag als ze thuis een feestje willen bouwen, net zoals ze dat vroeger aan boord deden. Kinderen kunnen zo thuis het zee-gevoel nabootsen.

Daarnaast gaat het museum door met het project SamenLezen. Hier worden mooie teksten en gedichten uit de les- en leercontext gehaald en de focus  gelegd op het leesplezier. Via slow art maken de bezoekers kennis met enkele werken van Saif Lama’a die hij in de expo Veldwerk toont.

www.redstarline.be/nl/content/feest-thuis-zoals-aan-boord

www.redstarline.be/nl/pagina/scheepskat-met-zeepoten

www.redstarline.be/nl/pagina/samen-lezen-samen-kijken

www.redstarline.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De collectie van de Erfgoedbibliotheek is zeer rijk en gevarieerd. Naast een uitgebreide collectie boeken bezit ze enkele bijzondere objecten die permanent in de Nottebohmzaal worden tentoongesteld: de 500 jaar oude globes van Blaeu, de Egyptische kast, borstbeelden, een replica van de kaart van Antwerpen van Virgilius Bononiensis en het oudste stuk uit de collectie, een Egyptische papyrus uit de 21ste dynastie.

Bij de Erfgoedbibliotheek kunnen bezoekers virtueel een bezoek brengen aan de Nottebohmzaal. Ze kunnen snuisteren in de collectie online, of een groot aantal digitale publicaties en bronnen raadplegen.

www.consciencebibliotheek.be/bezoek-de-nottebohmzaal-virtueel

www.consciencebibliotheek.be/digitale-publicaties

www.consciencebibliotheek.be/digitale-bronnen

www.consciencebibliotheek.be/de-erfgoedbibliotheek-bij-u-thuis

Letterenhuis

Het museum en de leeszaal mogen dan wel gesloten zijn, online blijven ze open. Bezoekers kunnen de collecties online ontdekken, de podcasts van het Letterenhuis beluisteren of een virtueel bezoek brengen aan Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters.

Deze week start de reeks 10 x 100: tien hedendaagse auteurs schrijven over een schrijver uit de Letterenhuiscollectie die in 1920 is geboren. De serie start op 23 april, niet toevallig wereldboekendag, met een verhaal van Geert van Istendael over Hubert van Herreweghen. Daarna verschijnt er elke week een nieuwe tekst over een bekende of vergeten schrijver uit Vlaanderen die honderd jaar geleden geboren werd. Over Piet van Aken dus, en over Aster Berkhof die in juni echt honderd wordt, over Ben Cami, Jos de Haes, Hubert Lampo, Pliet van Lishout, Lia Timmermans en anderen.

www.letterenhuis.be/nl/pagina/het-lijsternest

www.letterenhuis.be/nl/pagina/atelierflat-jozef-peeters

www.letterenhuis.be/10×100

www.letterenhuis.be/het-letterenhuis-bij-je-thuis

Vleeshuis

Het Vleeshuis. Dat is op het gelijkvloers en in de kelder een museum, maar het is veel meer dan dat. Boven het museum zijn er nog vijf verdiepingen die ook heel wat moois te bieden hebben en architecturaal indrukwekkend zijn. Bezoekers kunnen het museum en de collectie virtueel bezoeken en nu er even geen concerten meer doorgaan in het Vleeshuis, kan iedereen de klank van het Vleeshuis naar zijn of haar huiskamer brengen via afspeellijsten beluisteren op Spotify.

https://www.museumvleeshuis.be/nl/pagina/toegang-tot-de-collectie

https://www.museumvleeshuis.be/nl/content/de-klank-van-museum-vleeshuis-op-spotify

https://www.museumvleeshuis.be/nl/pagina/museum-vleeshuis-bij-je-thuis

DIVA

Speciaal in deze tijden van Corona, komt DIVA met een breed digitaal aanbod in het Nederlands en Engels onder de hashtag #DIVAathome. Elke week staat een van de drie kernelementen van het museum, diamant, juwelen en zilver, centraal in de social mediakanalen van het museum. Er wordt achtergrondinformatie gegeven over stukken uit de collectie, video´s gepubliceerd uit de vaste tentoonstelling (én aangevuld met een virtuele rondleiding in de tijdelijke expo Zilvertriënnale) en elke woensdag wordt er een tip voor kinderen gegeven. Op de website van DIVA kunnen bezoekers in de  online collectie duiken met meer dan 1.800 objecten.

http://www.divaantwerp.be/nl/
https://www.youtube.com/channel/UCsdBqXPSo8Hm78py2h0iAoA
https://www.facebook.com/diva.antwerp/
https://www.instagram.com/divaantwerp/

FOMU

In het FOMU loopt momenteel de succesvolle expo ‘Present’ van Stephan Vanfleteren. Om ervoor te zorgen dat de expo ook thuis toegankelijk blijft, maakte het FOMU een virtuele rondleiding in 6 afleveringen: Present @ home. Ook de online museumshop blijft in deze periode doorwerken en rekent op dit moment geen verzendingskosten aan. Daarnaast zijn de collecties en de publicaties trigger en tiff digitaal beschikbaar en biedt Cinéma Lumière, die de filmwerking in het FOMU verzorgt, nieuwe films aan om thuis te bekijken.

https://fomu.be/kalender/present-at-home

https://shop.fomu.be/

https://www.lumiere-antwerpen.be/

https://fomu.be/

MOMU

Onder de noemer MoMu bij jou thuis, biedt het MoMu de (digitale) bezoekers thuis een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding door de collectie te ontsluiten in woord en beeld. En voor de jongste fans zijn er verschillende DIY video’s om zelf creatief aan de slag te gaan met hun ouders. Tevens is de MoMu bibliotheek consulteerbaar vanop afstand.

https://www.momu.be/nl/verhalen/five-momu-stories-you-should-read
https://www.momu.be/nl/verhalen/momu4kids-3-diy-videos-to-get-crafty-at-home
https://www.momu.be/nl/bibliotheek?locale=nl

photo: Ans Brys