Op 17 maart 2020 verschijnt de monumentale biografie Simone de Beauvoir. Een leven bij Uitgeverij Ten Have. Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op het leven van De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. In aanloop naar de biografie verschijnt op 25 februari Waarom ik van Simone de Beauvoir houd. Een bundel waarin vijftien bekende schrijvers en journalisten een liefdesbrief aan De Beauvoir schrijven.
 
Biografe Kate Kirkpatrick had voor Simone de Beauvoir. Een leven voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie met haar geliefden. In deze eerste biografie sinds dertig jaar rijst een fundamenteel ander beeld van De Beauvoir op dan uit haar autobiografie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.
 
In tegenstelling tot het beeld dat al sinds de eerste jaren van het existentialisme ontstond, was De Beauvoir bepaald niet ondergeschikt aan Sartre. Zowel filosofisch als in haar liefdesleven blijkt zij veel meer te zijn geweest dan Sartres willoze muze. Uit niet eerder verschenen aantekeningen van De Beauvoir blijkt dat ze bepaalde filosofische ideeën die aan Sartre toegeschreven worden, al ontwikkeld had lang voordat ze Sartre kende. Zo schreef De Beauvoir in de jaren veertig over de ethiek van radicale vrijheid, iets waar Sartre pas veel later over zou schrijven. Daarnaast had ze meerdere gepassioneerde relaties buiten Sartre om, met onder anderen Nelson Algren en Claude Lanzmann. Liefdes die geheel niet of gecensureerd beschreven werden in haar autobiografie, maar die wel in detail besproken worden in de correspondentie die Kate Kirkpatrick gebruikte voor deze biografie.
 
De Beauvoirs boek De tweede sekse was en is nog steeds een feministisch ijkpunt, waar oudere en jongere generaties op voortborduren. Dat De Beauvoir al die generaties inspireert en prikkelt blijkt ook uit de brievenbundel Waarom ik zo van Simone de Beauvoir houd. Vijftien bekende schrijvers en journalisten vertellen waarom ze schatplichtig zijn aan haar werk en haar leven. Waarom gaat hun hart sneller kloppen van De Beauvoir en hun bloed sneller stromen?
 
De liefdesbrieven aan Simone de Beauvoir zijn geschreven door Nadia de Vries, Daan Borrel, Heleen Debeuckelaere, Aafke Romeijn, Hasna El Maroudi, Khadija al Mourabit, Ayaan Abukar, Linda Duits, Jannah Loontjes, Daan Rovers, Marjan Slob, Joke J. Hermsen, Marja Pruis, Elma Drayer, Kristien Hemmerechts en Jolande Withuis.
 
Zowel de biografie als de brievenbundel biedt een veelkleurig perspectief op de grote Franse denker en ontsluiert het persoonlijke mysterie rondom Simone de Beauvoir.

Simone de Beauvoir. Een leven
‘Vrouwen, jullie hebben alles aan haar te danken!’,  schreeuwde iedereen tijdens haar begrafenis. Dankzij de biografie van Kate Kirkpatrick weten we precies wat zij bedoelden. – The Guardian
Tijdens het lezen van deze evocatieve nieuwe biografie kun je bijna de koffie en de Gauloises ruiken. – The Daily Mail
Kate Kirkpatrick laat zien waarom De Beauvoirs leven en ideeën het waard zijn om herontdekt te worden. De filosofische rijkdom is een van de grootste krachten van het boek – LA Review of Books
 
Simone de Beauvoir | Een leven | Kate Kirkpatrick | 9789025907693 | € 34,99 | Uitgeverij Ten Have
 
Waarom ik van Simone de Beauvoir houd         
Wat vinden fans van het eerste uur jaren later nog van hun grote voorbeeld? Hoe inspireert De Beauvoir nieuwe generaties feministes? Met brieven van:
Nadia de Vries, Daan Borrel, Heleen Debeuckelaere, Aafke Romeijn, Hasna El Maroudi, Khadija al Mourabit, Ayaan Abukar, Linda Duits, Jannah Loontjes, Daan Rovers, Marjan Slob, Joke J. Hermsen, Marja Pruis, Elma Drayer, Kristien Hemmerechts, Jolande Withuis.
 
Waarom ik van Simone de Beauvoir houd | Red. Regine Dugardyn | 9789025907730 | € 9,99 | Uitgeverij Ten Have.