Klimaat is de grootste uitdaging voor de toekomst. Of misschien is het wel de biodiversiteit, die nog sneller en door meer factoren bedreigd wordt. Of het overleven van de mens als mens, als  samenwerkend wezen. Welke keuze je ook maakt, George Monbiot is een van de meest opvallende stemmen in het internationale debat hierover.
George Monbiot publiceert in The Guardian en schreef al een tiental baanbrekende boeken zoals ‘How Did We Get into This Mess? Politics, Equality, Nature’, ‘Bring on the Apocalypse: Six Arguments for Global Justice’ en ‘Heat: How to Stop the Planet Burning’. Hij maakt muziek waarmee hij Engeland rondtoert, hij onderzoekt en klaagt aan, maar voelt in toenemende mate de behoefte om het uitgeleefde en destructieve consumptie-, productie- en beleidsmodel van vandaag te vervangen door een beter model voor morgen. En daarvoor hebben we behoefte aan een nieuw en beter verhaal, zegt hij in zijn jongste boek ‘Uit de puinhopen’. George Monbiot is, met andere woorden, een journalistieke categorie op zichzelf.
“Waar we nu klem zitten tussen markt en staat zullen we een nieuwe economie ontwikkelen die zowel de mensen als onze planeet met respect behandelt. Waar we genegeerd en uitgebuit worden, zullen we de democratie tot leven wekken en de politiek terugwinnen van degenen die met haar aan de haal zijn gegaan”, schrijft Monbiot in ‘Uit de puinhopen’. Na zijn lezing gaat hij daarover ook in gesprek met Tine Hens (MO*journaliste rond transitie en klimaat, auteur van ‘Het klein verzet’).
Deze MO*lezing is een initiatief van MO* ism. Vlaams-Nederlands Huis de Buren, deSingel en Natuurpunt.

Vrijdag 26 oktober om 20u.
Www.desingel.be

Foto: Dave Stelfox.