Het SDKO (Samenwerkingsplatform Deeltijds Kunstonderwijs Brussel) is een overkoepelende VZW die zich inzet voor het Brussels Deeltijds Kunstonderwijs. 

In Brussel zijn er 11 verschillende academies waar kinderen, jongeren en volwassenen terecht kunnen voor een deeltijdse kunstopleiding. Van beeldhouwkunst over grafisch design, urban dance en elektronische muziek tot storytelling of drama: de mogelijkheden van het Brussels Deeltijds Kunstonderwijs zijn breed en divers.

Het SDKO verdedigt, verdiept en ondersteunt de rijkdom van dit unieke onderwijsniveau. SDKO coördineert het overleg tussen de verschillende instellingen, bemiddelt tussen de leden en vertegenwoordigt ze tegenover politieke overheden. Het SDKO is met ander woorden een organisatie die diversiteit omarmt en versterkt, maar tegelijk ook de 11 academies op elkaar afstemt, overleg en harmonisatie van de Brusselse sector bewerkstelligt, dossiers bij de Vlaamse en Brusselse beleidsmakers verdedigt, op dezelfde nagel durft hameren als het moet, compromissen zoekt waar mogelijk. 

In de loop van de vorige legislatuur kreeg ze daar ook structurele subsidies voor uit de Brusselbevoegdheid van Sven Gatz (Open VLD). Nu kondigt minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) echter aan dat hij de subsidies aan de vzw – circa 130.000 euro per jaar of ruim 600.000 euro per legislatuur – niet verlengt. Een klap in het gezicht van de vzw én de 11 Brusselse deeltijdse kunstacademies.


Young man break dancing on wall background. Blue and yellow colors tint. Tattoo on body.

Dirk Derom, coördinator van de vzw, meent dat het deeltijds kunstonderwijs verzwakt uit de ingreep zal komen.
“De beslissing om de subsidies te schrappen brengt de werking van de verschillende academies in het gedrang. Van de 11 academies behoren er vijf tot het GO, 5 tot de gemeenten en tot het vrije net. Zonder neutrale organisatie heb je al snel een strijd tussen verschillende koepels. Bovendien kreeg het SDKO doorheen de jaren de rol van facilitator, gesprekspartner en bemiddelaar voor de academies toebedeeld. De vraag is wie die rol gaat overnemen en wie zal waken over de belangen van de verschillende academies.”

— Dirk Derom, coördinator SDKO

Het Brusselse (kunst)onderwijslandschap is minstens even divers als de Brusselse maatschappij waarin ze actief is. Die diversiteit uit zich in de leeftijd van de studenten, de achtergrond, woonplaats, opleiding, interesses… en vertaalt zich in de bijzonder brede waaier van opleidingen en bijscholingen en dit voor zowel beeldende kunstenaars, woordkunstenaars, dansers als muzikanten. Dat zorgt ervoor dat bijna iedereen naar het Deeltijds Kunstonderwijs kan, van 6 tot 96 jaar!

Het Deeltijds Kunstonderwijs maakt dan ook deel uit van een ingewikkeld verhaal waarin diverse einddoelstellingen, pedagogische kwaliteitscontroles, en een breed doelpubliek met of zonder vooropleiding een hoofdrol spelen.

Vanwege haar brede inzetbaarheid vertegenwoordigt het Deeltijds Kunstonderwijs een onderwijsniveau dat vaak misbegrepen wordt binnen het huidige onderwijslandschap. Het SDKO pleit voor meer begrip, samenwerking en verdieping van dit democratische en inclusieve onderwijsniveau.

Foto’s: www.clubparadis.be