Sfeerbeeld met zotte geweld van R. Wouters.  foto : Ch Jennis

 

Reeds in de 16de eeuw bezaten de rijke of adellijke families vaak een Maison de Plaisance of zomerverblijf buiten de stad. Deze residenties waren vaak gelegen in prachtige parken. In 1910 koopt de stad, ten zuiden van de stad gelegen, drie aaneensluitende dergelijke domeinen: Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, het huidige Nachtegalenpark.

 

Vic Gentils – Burgemeester Lode Craeybeckx

Lode Craeybecks was in begin van de vijftiger jaren van vorige eeuw de geestelijke vader van de oprichting van een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst en het gratis openstellen voor het publiek van het domein Middelheim.

De collectie groeide uit tot ongeveer 1800 werken waarvan enkele honderden modernistische en hedendaagse beelden en installaties, figuratief of abstract in symbiose met de prachtige natuur staan opgesteld. Kunst en natuur, cultureel en recreatief doordacht samengebracht uit de periode van 1900 tot nu. Een vijftigtal kleine en niet-waterbestendige beelden worden tentoongesteld in het collectiepaviljoen. Een massa aan informatie kan je raadplegen via je smartphone door middel van de Middelheim App en het Parkplan te downloaden (https://middelheimmuseum.be/nl/praktisch).

Op de informatiedienst in het Kasteel vind je ook veel informatie en het Parkplan.

 

 Bezoek met Individuele gids

Misschien roepen de kunstwerken vragen op. Elk kunstwerk nodigt immers uit tot reflectie. Het is dan ook handig om er een museumgids bij te betrekken.

Sfeerbeeld met op voorgrond George Grand – Niobe

 

Op zondag 9 april 2023 van 14 tot 16 uur nodigen de museumgidsen u uit om gedurende twee uur mee rond te wandelen in het beeldenpark. Niet zomaar een rondleiding. De gids nodigt je uit tot een actief gesprek. Je krijgt niet alleen een verrassende kijk op het kunstpark en de paviljoenen, je leert ook nadenken over wat kunst voor jou en anderen kan betekenen.

 

Praktisch: € 5 per persoon en op voorhand te reserveren (of aan de infobalie in de museumshop op de dag zelf, als er nog plaats is). Samenkomen aan het kasteel, waar je ticket wordt gescand.

 Henri Moore – Koning en Koningin Detail

 

Wanneer: op zondag 9 april 2023 en elke tweede zondag van de maand van 14 tot 16 uur en elke tweede donderdag van mei tot augustus van 18 tot 19.30 uur.

 Info en bestelling: tel. 03 288 33 60 en https://middelheimmuseum.be/nl/activiteit/wandelgesprek

 Voor kinderen van 5 tot 12 jaar – Museumspel Muzzzé

In het museumspel Muzzzé komen tien thema’s uit de beeldhouwkunst aan bod. Afhankelijk van de leeftijd en de voorkeur kies je één thema als uitgangspunt voor het actieve museumbezoek. Elk thema wordt geïllustreerd met vijf beelden uit de collectie. Al het spelmateriaal zit gebundeld in een handig koffertje dat je kan meenemen in het park bij het spelen van het spel. Elke koffer heeft een eigen thema en kleur en bevat een eenvoudige handleiding.

Praktisch: Gratis beschikbaar in het Kasteel aan de infobalie vlakbij de hoofdingang.

Reserveer op voorhand via mail naar middelheimmuseum@antwerpen.be. Info: tel. 03 288 33 60 en aan de infobalie in het Kasteel.

 

Voor mensen met dementie en hun mantelzorger

Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben niet altijd de kans om naar buiten te komen en samen te genieten. In een ontspannen sfeer samen kunst beleven in de openheid van een kunstpark heeft een fantastische invloed op de relatie tussen de dementerende persoon en de mantelzorger. Het wordt een wonderlijke ervaring — weg van de dagdagelijkse thuiszorg!

Kunst beleven leidt niet alleen tot de verbetering van de levenskwaliteit van de persoon met dementie, maar heeft ook positieve effecten op de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden.

Sfeerbeeld met Etienne- Martin

 

De rondleiding op zondag 16 april 2023 van 14 tot 16 uur in het Middelheimmuseum speelt hier perfect op in. De wandelroutes rond verschillende thema’s zijn gratis toegankelijk ook voor mensen met een rolstoel en hun begeleider. Na de rondleiding kan er nog nagepraat worden op een rustig plekje of in het museumcafé.

Praktisch: op zondag 16 april 2023 en elke derde zondag van de maand, van april tot en met oktober van 14 tot 16 uur zijn er gratis rondleidingen voor mensen met beginnende en matige dementie en hun mantelzorger (op individuele basis). De rondleiding gaat door bij minimum één inschrijving.

Middel-laag – sfeerbeeld met Peter Rogies – Two reclining Figures

 

Reserveren: reserveer via de museumgids Els Tavergne:  et.antwerpen@me.com. Afspraak aan de hoofdingang Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen).

Info: Middelheimmuseum – Onthaal en dienst Publiekswerking. tel. 03 288 33 60
middelheimmuseum@antwerpen.be

 Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen, geopend van dinsdag tot en met zondag in april van 10 tot 19 uur, uitzonderlijk ook op Paasmaandag 10 april 2023. Geopin mei t/m augustus van 10 tot 20 uur en in september van 10 tot 19 uur. Gratis toegang.

Tot een half uur voor sluitingstijd mag je het kunstpark in.  Verlaat het kunstpark tijdig, want de deuren sluiten stipt! De binnenruimtes sluiten een uur voor het kunstpark sluit.

 

  • Rondleiding met individuele museumgids: 5 euro, op zondag 9 april 2023 van 14 tot 16 uur.
  •  Rondleiding met museumgids, gratis voor mensen met dementie en hun mantelzorger op zondag 16 april 2023 van 14 tot 16 uur
  • Museumspel Muzzzé: gratis voor kinderen van 5 tot 12 jaar  

Info: tel. 03 288 33 6 – https://middelheimmuseum.be

Frank Van Dessel  & Foto’s: Ch. Jennis