Ontdek vanaf 12 oktober verborgen kunstwerken uit het depot in het nieuwe collectiepaviljoen

Vandaag is het Middelheimmuseum vooral gekend om zijn collectie beeldhouwwerken in het kunstpark. Toch heeft het museum sinds zijn ontstaan ook veel werk verzameld om in binnenruimtes te tonen. De missie bij de oprichting van het museum stelde immers om een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de internationale beeldhouwkunst van het einde van de 19de eeuw tot de eigen tijd. Daarnaast bracht het museum ook omvangrijke ondersteunende collecties bij elkaar: maquettes en modellen, tekeningen en grafiek, mediakunst en fotografie. En soms bleken werken bedoeld voor buiten, toch beter geschikt voor binnen. Iets meer dan 80% van de kunstwerken in de Middelheimcollectie is daarom opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers.
Omdat het museum maximale toegang wil bieden tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het nu zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot. Daar is een eerste, verrassende selectie kunstwerken uitgepakt voor het publiek. Deze werken werden niet uitgekozen door één expert, maar door een groep van heel verscheiden betrokkenen. Daarom zijn er in het collectiepaviljoen zowel topstukken te zien, als verrassende ontdekkingen te doen. Werken van Giacometti, Trampedach, Rosso, Piccinini, Gentils, Köllwitz, Lohaus, De Bruyckere, Chetwynd, Deacon, Zadkine e.a. staan eenvoudig en functioneel opgesteld, soms helemaal, soms gedeeltelijk uitgepakt.

Het museum nodigt je uit om met deze verzameling kennis te maken en ook in de toekomst steeds nieuwe perspectieven op deze collectie te komen ontdekken.
“We zijn bijzonder trots op de omvorming van deze afgesloten bewaarplaats tot een open depot en collectie-ruimte, waardoor het Middelheimmuseum de verzamelde werken in al hun diversiteit kan tonen en nog beter met u kan delen. Het museum wordt zo nog méér een open plek voor kunst! Het Middelheimmuseum blijft natuurlijk in de eerste plaats een kunstpark en een museum dat natuur en kunst combineert op een unieke manier. Maar dit paviljoen versterkt het architecturale element dat al een prominente en bijzondere plek had in het museum: met het Braempaviljoen en Het Huis van Robbrecht en Daem architecten, én met werken zoals die van John Körmeling, Luc Deleu, Per Kirkeby en Atelier van Lieshout.” 
– Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

Foto’s: www.middelheimmuseum.be