De tentoonstelling ‘Michaelina’ demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Michaelina was een tijdgenote van Rubens. Ze onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de genres waarop ze zich toespitst. Vanaf 1 juni 2018 ontvangt het MAS deze leading lady van de barok.
Mysterieuze Michaelina
Over Michaelina Wautier (1604-1689) zelf is bijzonder weinig geweten. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar jongere broer, de schilder Charles Wautier, in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.
Palet met lef

Bacchanal, Kunsthistorisches Museum Wien

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Van haar hand zijn zesentwintig werken bekend, opmerkelijk door hun uitdagende thematiek en superieure picturale techniek. Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig.
Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Wautier beeldt zichzelf er ook op af als halfnaakte bacchante die je zelfverzekerd in de ogen kijkt.

Michaelina’s oeuvre wordt vandaag nog volop gereconstrueerd. De kunstenares is een rijzende ster op de kunstmarkt, waar haar werk vandaag opvallend hoge prijzen haalt. ‘Michaelina’ is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van de barokke kunstenares.
Rubenshuis te gast in het MAS | 01.06.2018 – 02.09.2018
Foto top: The Klesh Collection

Foto tekst:  Kunsthistorisches Museum Wien