Meubelproducent Theuns vervaardigt sinds ruim acht decennia massief eikenhouten meubels. Over de jaren ging het bedrijf steeds mee met zijn tijd; zo behaalde het zijn PEFC-certificaat en won het de ‘most green award’ met één van de collecties. Het design van de eetkamermeubels evolueerde. Maar op editie 2017 van Meubelbeurs Brussel is de innovatie grensverleggend: onder impuls van de derde generatie ziet een volledig nieuwe collectie, in massief essenhout, het levenslicht. Mis de Göteborg collectie niet op stand 105, hal 5 van Meubelbeurs Brussel. Terecht associeert de kenner meubels van Theuns met degelijkheid en traditie. Elk meubelstuk voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Het gamma bestaat uit diverse collecties – van rustiek over klassiek tot modern – die alle vervaardigd zijn in hoogstaand eikenhout. Dat laatste is straks niet langer waar…

Evolutie en revolutie van een familiebedrijf
In de loop van de jaren speelden de collecties van Theuns in op de tijdsgeest. Ontwerpen werden regelmatig aangepast zodat ze bij verschillende gangbare interieurstijlen aansluiting vonden. Ook in de toekomst blijven de klassiekers overeind en krijgen ze geregeld een update.
In 2017 gaat de meubelproducent een stap verder. Met de lancering van de Göteborg brengt de derde Theuns generatie een eigenzinnig design op de markt dat tegelijkertijd knipoogt naar de Scandinavische én naar de vintage trend, maar dat vooral uniek en origineel is. De ontwerper kiest in de hele collectie bewust voor een serene vorm waarbij de verwijzingen naar vintage invloeden voldoende subtiel zijn om het ontwerp tijdloos te maken. Krachtige lijnen en reliëf zetten het unieke karakter van elk meubel in de verf: de zwarte metalen pootjes van de kasten en tafels vormen een V.  Het vederlichte dat zo ontstaat, contrasteert mooi met het kader van de kast dat door de poten gedragen wordt. Dat kader is vrij prominent aanwezig  en vormt als het ware een kuip waarin de laden en deuren dieperliggend zijn uitgewerkt. De deurkasten openen doe je niet met bovenop gemonteerde handvaten, maar door middel van ingefreesde uitsparingen. Dit komt de puurheid van het ontwerp ten goede en voegt een tikje nostalgie toe.
De salontafels van de Göteborg collectie zijn keivormig van blad wat de vintage look beklemtoont. De eettafels vertonen een lichte schuining in de lange en de kopse lijnen zodat de uitstraling zacht is en het gebruikscomfort maximaal. De poten in V-vorm zorgen hier voor een leuk lijnenspel en voor transparantie.
Van eik naar es
Theuns breekt voor deze collectie met het uitsluitend gebruik van massief eik voor zijn meubelcollecties. Massieve es heeft zowat dezelfde kwaliteiten als massieve eik, maar vertoont een duidelijkere tekening en oogt daardoor heel natuurlijk, wat grover en ambachtelijker. Op die manier speelt de Göteborg collectie ook in op het succes van Scandinavisch design waarin de natuur centraal staat. Door te kiezen voor een combinatie met contrastvlakken kan de collectie desgewenst speels ogen.

Primeur in Brussel
Televisiemeubels, buffetkasten en porseleinkasten zijn er in diverse volumes en combinaties. Elk Göteborg meubel koppelt innovatief  design aan de gekende Theuns kwaliteitsnormen. Een representatieve greep uit de Göteborg collectie wordt in primeur voorgesteld op Meubelbeurs Brussel 2017, van zondag 5 tot woensdag 8 november in Brussels Expo.
Meer info: www.theunsmte.be – www.meubelbeurs.be