“PITO Stabroek volgt innovatieve ontwikkelingen binnen haar studiedomeinen op de voet. Daarom heeft het schoolbestuur ervoor gekozen om te investeren in een hoogtechnologische melkrobot. Deze zal trouwens voor diverse wetenschappelijke studierichtingen van nut zijn”, licht gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens toe. Deze ultramoderne machine is in sterke opmars bij Europese melkveebedrijven. Daarom is het belangrijk dat de leerlingen hiermee vertrouwd raken. Klaartje Kenis, sinds kort melkster op de school, zal er mee op toezien dat leerlingen en koeien zowel met het manueel melken als de werking van de robot vertrouwd raken.

Boer en melkrobot gaan hand in hand

“Vanzelfsprekend blijft manueel melken een kernvaardigheid voor leerlingen. De robot laat echter een meer flexibele dagplanning toe en reikt de boer cruciale info aan over de gezondheid van de melkkoe en de kwaliteit van haar melk”, verduidelijkt Klaartje Kenis, die sinds einde vorig schooljaar het PITO-team heeft versterkt als melkster. “Onze leerlingen leren om de verzamelde gegevens goed te analyseren en er adequaat op te reageren.”
“Er zullen op PITO Stabroek 38 koeien met deze melkrobot gemolken worden. Onze leerlingen kunnen dus op school kennismaken met een van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de melkveesector”, vult directeur Kathleen Van Wesenbeeck aan.

Hoe werkt het?

De koe kiest zelf wanneer ze gemolken wordt. Ze stapt dan naar de melkrobot. Maar als blijkt dat een koe zich niet vaak op eigen houtje laat melken, moet de leerling-boer reageren op het attentieprogramma dat de melkrobot aanreikt en manueel de koe aansporen om zich te laten melken.

Door een halsband met een transponder herkent de robot elke koe en registreert hij enkele gegevens. Bovendien stemt de robot de hoeveelheid krachtvoeder voor de koe af op het volume melk dat ze produceert.

Tijdens het melken reinigt de robot de uier en neemt hij vervolgens een staal van de melk af. Dit staal wordt gecontroleerd op verschillende aspecten: zitten er stoffen in die wijzen op een bronstige of drachtige koe? Zitten er elementen in die kunnen wijzen op een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld de slepende melkziekte? In dat geval kan de boer anticiperen en de koe reeds behandelen vooraleer ze werkelijk symptomen vertoont. Een win-winsituatie voor boer en dier, want dit betekent minder melkverlies voor de boer en een verhoogd welzijn voor de koe.

Foto: Melkster Klaartje Kenis samen met gedeputeerde Luk Lemmens voor de melkrobot
Copyright: provincie Antwerpen, Koen Fasseur