De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner, een samenwerkingsverband van Tans Urban Landmarks en Urbicoon, kregen de vergunning voor de herontwikkeling van de voormalige Proximus (RTT) site aan de Meir in Antwerpen: een combinatie van een nieuwe hogeschoolcampus en retail. “We zijn erg blij met deze belangrijke mijlpaal,” stelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG.

KdG en projectontwikkelaar Meir Corner sloegen al in 2018 de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een gemengd project op deze unieke locatie in het hartje van de stad.

De onderste verdiepingen zijn bestemd voor een flagship retail store van circa 10.000m², de verdiepingen daarboven voor een hogeschoolcomplex voor 6000 studenten Management & IT van KdG. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29.000 m² bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats.

Het project liep vertraging op in het vergunningstraject. Tegen het najaar van 2026 verhuizen de studenten en medewerkers van campus Groenplaats naar hun nieuwe campus. “We zijn blij met deze grote stap vooruit. Vooral voor onze studenten en docenten die samen zullen genieten van een bruisende leeromgeving midden in het Antwerpse eco-systeem. Na een laatste fase in de sloopwerken, zullen de renovatie- en nieuwbouwwerken in oktober 2023 van start gaan in samenwerking met Tijdelijke Maatschap BESIX – Wycor”, aldus de algemeen directeur.

Voor het ontwerp van de campus werken KdG en Meir Corner samen met Binst Architects/ VK Architects & Engineers (deel van Sweco) en B-architecten/aNNo. Het nieuwe gebouw vormt een combinatie van nieuwbouw en herbestemming van drie erfgoedpanden. Veerle Hendrickx: “Het ontwerp vertaalt op een doordachte manier het DNA van de omgeving, de statige panden in het commerciële centrum van de stad. De architecten voorzien in hun idee nieuwe gevels die doen denken aan de ‘grands magasins’ van de 19e eeuw en passen decoratieve elementen van toen op een originele wijze opnieuw toe. Hierdoor sluit de nieuwe campus Meir mooi aan bij de omliggende historische panden.”

Een nieuwe allure voor de retail op de Meir  

Dat de retailsector zich in volle transitie bevindt, hoeft geen betoog. Projectontwikkelaar Meir Corner speelt in op de nieuwe tendensen in de sector die vraagt naar flexibele, complementaire en aantrekkelijke concepten.

“De winkel van de toekomst zet in op een sterk e-commerce platform met een fysieke flagshipstore in steden die toeristische waarde met multimodale bereikbaarheid combineren”, zegt Michel Verhoeven, projectontwikkelaar voor Tans Urban Landmarks.

Mathieu Verheecke, projectmanager voor Meir Corner vult aan: “Deze ontwikkeling met internationale uitstraling op de Meir, één van de meest begeerde locaties in België, is een landmark voor de stad Antwerpen en zal de retail-activiteit op de Meir een significante boost geven.”

Gelet op de scharnierpositie wordt het gebouw een stedelijk herkenningspunt langs de drukste winkel- en wandelroute in Antwerpen. Het ontwerp van de retail zal een subtiele knipoog zijn naar de Grand Magasins van weleer met de bijhorende grandeur maar dan vertaald naar de eisen voor een (winkel)stad van de toekomst.

Toekomstgericht onderwijs

Het gebouw faciliteert door haar ligging en concept ook toekomstgericht onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. “De nieuwe campus wordt een inspirerende omgeving waar we studenten en medewerkers, alumni, werkgevers en ondernemers, onderzoekers en bezoekers uitdagen om te leren van elkaar en te werken aan innovatie”, vertelt Vicky Van Bouwel, directeur Management & IT aan KdG.

Duurzaam en inclusief

De campus is opgevat als een open en aangename ontmoetingsplek waar leren, leven en werken in elkaar overvloeien. “We creëren een uitdagende leeromgeving voor een brede mix van studenten, jong en oud, met diverse talenten en nationaliteiten – een heerlijke weerspiegeling van de Antwerpse superdiversiteit – en een aantrekkelijke plek voor 700 internationale studenten van over de hele wereld. We willen dat studenten, buurtbewoners en mensen uit het werkveld zich welkom en thuis voelen op campus Meir”, gaat Vicky Van Bouwel verder.

KdG gaat met haar nieuwe campus ook volop voor duurzaamheid. “We slaan verder de weg in naar een duurzame mobiliteit met de centrale ligging vlakbij het centraal station en een fietsenstalling voor ruim 1000 fietsen. We kiezen met deze campus ook resoluut voor een transitie naar een fossielvrij patrimonium. Naast verwarming met warmtepompen, is ook een groot deel van de dakoppervlakte voorzien voor zonnepanelen”, aldus Greet De Caluwé, diensthoofd Vastgoed en Technisch Beheer KdG.

Vicky Van Bouwel: “De campus is ontworpen om talent te ontwikkelen in ontmoeting door een geheel van samenwerkplekken, aantrekkelijke routes en flexibele onderwijs- en projectruimten, verbonden in een groene en aangename verblijfsruimte. Een groene inkompartij verwelkomt studenten en bezoekers, een centraal binnenplein op de eerste verdieping is voorzien van groenzones en verbindt de nieuwe met de oude panden. De daktuin vormt een rustpunt met een adembenemend zicht op de stad.”

Het project werd integraal ontworpen volgens de duurzaamheidsstandaarden BREEAM en GRO. Door drie erfgoedpanden op de site te herbestemmen, leveren Meir Corner en KdG met deze gemengde ontwikkeling ook een bijdrage aan het circulair bouwen.

“Naast de recuperatie van bouwmaterialen en bestaande structuren geven we door de herbestemming ook de culturele en sociale waarde van het erfgoed door aan een volgende generatie. Wat in hartje Antwerpen ooit een belangrijk communicatiecentrum voor telefonie was, wordt nu een boeiende en inspirerende ontmoetingsplek voor verbinding tussen bezoekers, studenten, medewerkers, bedrijven en de buurt”, sluit Sarah Demol, projectontwikkelaar van Urbicoon af.

Neem een kijkje op: www.projectmeir.be.

Foto’s: Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner