Een overgrote meerderheid van de – zelf reeds gevaccineerde – ouders zou hun minderjarige kinderen laten vaccineren. En we hebben op alle mogelijke vlakken opnieuw meer contacten met elkaar: twee vaststellingen uit een nieuwe ronde van de Grote Coronastudie.

14 200 Belgen maakten afgelopen dinsdag wat tijd vrij om deel te nemen aan de Grote Coronastudie. Die bevraging is een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Ze was reeds aan haar veertigste uitgave toe. Het aantal deelnemers slinkt gestaag, natuurlijk gerelateerd aan de gunstig evoluerende coronacijfers, maar blijft veruit de grootste enquête in haar soort.

Een greep uit de eerste analyses:

–         Nu de vaccinatiecampagne voor de 18+-ers op de laatste benen loopt, is het inenten van minderjarigen een actueel thema. Als de ouders zelf gevaccineerd zijn, is er een grote bereidheid om ook de kinderen te laten vaccineren, als dat aangeraden wordt door de Hoge Gezondheidsraad.
* 16-17 jaar: 89% vaccinatiebereidheid
* 12-15 jaar: 79% vaccinatiebereidheid
 * Jonger dan 12 jaar: 66% vaccinatiebereidheid

–         Alle indicatoren op het vlak van social distancing geven aan dat de Belgen weer meer contacten hebben. Zo geeft 70% van de deelnemers aan de Grote Coronastudie aan afgelopen week minstens één dag op de werkplaats te zijn geweest. 44% gaf de afgelopen week een hand of zoen aan iemand buiten zijn/haar gezin en 52% van de afgenomen testen in de voorbije twee weken waren reisgerelateerd (vertrek of terugkomst).

–         De zomervakantie is begonnen. Experts in binnen- en buitenland maken zich toch wat zorgen over het reisgedrag. Zo noemde Duitsland Portugal begin deze week een coronabroeihaard. Portugal behoort niet tot de zeven topbestemmingen van de respondenten deze zomer: 34% zegt naar Frankrijk te zullen reizen. Spanje (14%) en Italië (12%) vervolledigen de top drie.

–         43% van de deelnemers aan de Grote Coronastudie plant een buitenlandse vakantie of daguitstappen. 27% houdt het op een binnenlandse vakantie of daguitstappen. 30% van de Belgen zegt geen vakantie te plannen of het nog niet te weten.

–         België speelt vrijdag de kwartfinale van het EK voetbal. 69% van de respondenten heeft het EK tot nu gevolgd. 22% deed dit in groep, 78% beleefde de matchen thuis. Het voetbal wordt door alle generaties evenveel gevolgd en ook even vaak door mannen als door vrouwen. Er is wel een verschil in hoe het voetbal wordt gevolgd: 46% van de jongeren (18-35) kijkt in groep, tegenover 19% in de leeftijd 36-65 jaar en 5% van de 66+’ers.

–         Ander actueel thema is de verkorting van de duur tussen de eerste en tweede dosis met het AstraZeneca-vaccin. Een grote groep gevaccineerden kreeg omwille van een onderliggende aandoening een eerste dosis met het AZ-vaccin in de maand mei, en zou pas na twaalf weken de tweede dosis krijgen (dus in augustus, ruim nadat hun gezondere leeftijdsgenoten al volledig gevaccineerd zullen zijn met een van de andere vaccins). Met de levering van 700 000 vaccins is er voor hen sinds donderdag de optie om dit moment te vervroegen, wat voor heel wat deelnemers wenselijk is. Volledige vaccinatie is belangrijk in het licht van de oprukkende deltavariant, die voor het eerst opdook in India. Iets meer dan de helft van deze kwetsbaardere doelgroep onder onze deelnemers geeft aan meer bereid te zijn hun tweede dosis AZ te laten zetten als deze dosis na acht weken in plaats van na twaalf weken wordt aangeboden. 2% zou liefst een tussentijd van twaalf weken aanhouden, terwijl 53% aangeeft dat de tussentijd acht weken of twaalf weken geen invloed heeft op hun vaccinatiebereidheid. Gezien de vergelijkbare werkzaamheid van het AZ-vaccin indien de tweede dosis na acht of na twaalf weken wordt gegeven, is een lagere volledige vaccinatiegraad van deze groep in de tweede helft van de zomer uiteraard te mijden.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd. Meer nuances over de interpretatie van de resultaten, de studieopzet, en de opportuniteiten en beperkingen van deze studie vind je op https://covid-en-wetenschap.github.io/2021/04/grote-coronastudie-kadering.

Voortaan wordt de Grote Coronastudie om de maand georganiseerd. De enquête kan op dinsdag 27 juli dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-studsy.be / www.corona-befragung.be

Afbeelding: www.uantwerpen.be