Prachtige hedendaagse illustraties

‘Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. (…) Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen’
Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi

De Fransman Antoine Calland bracht in het begin van de achttiende eeuw een vertaling uit van Les Mille et Une Nuits. Hij putte daarvoor uit verschillende verhalencycli uit diverse culturen. Er waren verhalen uit Perzië en India, maar ook uit Syrië… Geen enkel oosters boek, behalve de Bijbel, heeft de westerlingen zo gefascineerd. Er verschenen sindsdien vertalingen in alle Westerse talen, ook in het Nederlands.
De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen in de Lage Landen. Een aanleiding voor Villa Verbeelding om een tentoonstelling te organiseren rond dit monument in de wereldliteratuur.

Vanaf 6 oktober 2019 verandert Villa Verbeelding in een oosters universum vol literaire en illustratieve pareltjes. Het decor is een interactieve Arabische tent gevuld met illustraties en bijzondere boeken en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt filmpje van Rodaan Al Galidi. Er is een zeekast waarin het publiek haar eigen verhaal bedenkt met beweegbare personages en een woestijntafel met woorden en figuren verstopt onder het zand. Op een muurgroot canvas kunnen bezoekers met licht schilderen. Deze tentoonstelling nodigt reizigers, vertellers en verbeelders – klein en groot – uit om de magie en betovering van meer dan duizend nachten te beleven.
  
Openingsfeest op zondag 6 oktober 2019 (14-17u) – GRATIS

Op zondag 6 oktober is er een feestelijke opening met een oosters hapje en drankje.
 
14u: lezing door illustrator Geertje Aalders
15u: lezing door illustrator Quentin Gréban (in het Frans met vertaling in het Nl)
16u: lezing door auteur Ed Franck
14u tot 18u: bezoek aan de tentoonstelling en receptie met oosterse lekkernijen
14u tot 18u: Seyed Asghar Beheshtiro vertelt een sprookje in het Perzisch
14u tot 18u: doorlopend workshop oosters papierknipkunstwerkje (8+ en ouders)
 
Voor de lezingen (gratis) is vooraf reserveren aangeraden.
 
Harmonie tussen traditie en moderniteit

Ed Frank en Imme Dros bewerkten een selectie verhalen uit De vertellingen van duizend-en-een-nacht. Rodaan Al Galidi is opgegroeid in Irak en ging op zoek naar de mooiste verhalen uit zijn kindertijd. Deze sprookjesbundels komen op een betoverende manier tot leven met de illustraties van Martijn van der Linden, Annemarie van Haeringen, en Geertje Aalders.
De reisverhalen van Sindbad spreken tot de verbeelding. Thé Tjong-Khing maakte in zijn typische stijl illustraties bij dit bekende sprookje met een mix van gruwel en humor. Quentin Gréban koos voor zijn Sindbad voor dromerige en sfeervolle illustraties in waterverf.
 
 
Workshops, lezingen en masterclasses
 
Voor volwassenen zijn er Masterclasses door de illustratoren uit de tentoonstelling:
za   09/11/2019  –  Masterclass Martijn van der Linden
zo   17/11/2019  –  Kunstendag voor Kinderen
di   26/11/2019   –  Lezing ‘Oriëntalisme in de kunst’
za   25/01/2020  –  Masterclass Quentin Gréban
vr   28/02/2020  –  Workshop Geertje Aalders voor kinderen
za   29/02/2020  –  Masterclass Geertje Aalders
di   10/03/2020   –  Lezing ‘Arabische invloed in de westerse cultuur’  

De tentoonstelling staat open voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen en is geschikt vanaf 8 jaar. Er is een educatief programma met interactieve opdrachten in de tentoonstelling (8 tot 16 jaar) en geleide bezoeken (16+).
 
Groepen met gids kunnen hun bezoek combineren met een workshop ‘Toveren met papier en schaar’. Tijdens de vakanties zijn er workshops voor kinderen die aansluiten bij de tentoonstelling (zonder inschrijven).

Locatie: Villa Verbeelding   Bampslaan 35   B-3500 Hasselt

Toegang: Opening gratis. Andere bezoeken: € 4 / gids: € 40 / -18 jaar en scholen: € 2 toegang + € 1 workshop /andere groepen (+10 pers.): € 3 / diverse kortingen: € 1  
  
Open van woensdag t/m zaterdag en de 1ste zondag van de maand van 14 tot 17u. Voor groepen ook op afspraak. Gesloten op feestdagen.

Villa Verbeelding – Bampslaan 35 – B-3500 Hasselt
+32 11 22 26 24 – info@villaverbeelding.be

Foto’s: www.villaverbeelding.be