Van 6 tot 8 november strijkt het BREEDBEELD kortfilmfestival neer in De Studio in Antwerpen. Het festival focust op opkomend talent en vertoont meer dan 40 kortfilms, gespreid over 9 verschillende programma’s. Tijdens De Nacht van de Jeugdzonde komen ook enkele gevestigde namen uit de filmwereld, onder andere Lukas Dhont en Tim Mielants, één van hun kortfilms vertonen.  

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten, waar veel vrijheid in bestaat en waar ruimte is voor experiment. Met het kortfilmfestival wil BREEDBEELD, het steunpunt voor (nog) niet professionele fotografen en cineasten in Vlaanderen, opkomend talent het platform geven dat het verdient. Binnen het BREEDBEELD kortfilmfestival komen zowel fictie, animatie als documentaire aan bod in thematisch gecureerde filmluiken. Na elk blok volgt er een Q & A met de cineasten. Voornaamste voorwaarde voor de competitiefilms is dat ze in eigen beheer zijn gemaakt. Dat kan binnen of buiten een filmopleiding zijn, zolang de films maar zonder VAF-subsidie en niet in opdracht van een productiehuis of een zender werden geproduceerd. Voor de winnaars in de verschillende categorieën ligt er telkens een cheque van €1000 klaar.
“Een filmfestival is niet enkel een plaats waar films vertoond worden; het is een broeiplaats van ideeën en een plek van creatieve uitwisseling en reflectie. Daarom is het belangrijk om dit ook in deze tijden te blijven doen, om de creativiteit van jonge makers te blijven stimuleren en hun films te bekijken zoals ze bedoeld zijn: op het grote scherm.”— Yirka De Brucker, organisator BREEDBEELD Kortfilmfestival

Buiten competitie
Naast de vier luiken competitiefilms, nodigde BREEDBEELD vijf andere filmorganisaties uit om tijdens het festival een kortfilmprogramma samen te stellen. De vijf partners, Kortfilm.be, Filmmagie, Because we are visual, Ongezien Kort en De Imagerie, doen dit elk vertrekkend vanuit hun eigen visie en werking. Daarnaast zal er ook een nieuwe editie zijn van De Nacht van de Jeugdzonde. Jan Verheyen ontvangt daarin verschillende gevestigde namen uit de filmwereld die voor de gelegenheid hun vroege kortfilms nog eens aan het publiek komen tonen. Nadien gaat hij ook in gesprek met de cineasten over hoe hun kortfilms destijds tot stand zijn gekomen. Lukas Dhont (Girl) en Tim Mielants (De Patrick, Peaky Blinders) tekenen alvast present.
Het BREEDBEELD kortfilmfestival gaat van 6 tot 8 november door in De Studio (Maarschalk Gerardstraat 4, 2000, Antwerpen). Wegens corona wordt de capaciteit van de zalen aangepast en zullen sommige blokken tweemaal vertoond worden. Info en tickets via https://www.breedbeeldkortfilmfestival.be.

De kortfilms in competitie
Lips – Nicole Tegelaar (fictie)
Don’t Look Back – Nancy Van Beersel (animatie)
Landschap is Jager – Simon Debbaut-L’Ecluse (fictie)(foto tekst)
Leather – Ila Pittaluga  (fictie)
Emine – Özge Akarsu (docu)
6 Gain – Jorn Plucieniczak (docu)
Ce qui reste – Salvaire Hugo (fictie)
Winter – Ana Zhou (animatie)
hier. – Joy Maurits (docu)
The lost paracosmist – Josephina van de Water (animatie)(foto top)
She asked me where I was from – Aulona Fetahaj (docu)
Rainbow Children – Portrait of Elika – Maryam Bayani (docu)
Mountain’s Memories – Francesca Van Daele (animatie)
Bratus – Christian Schifano (fictie)
Transponder – Thomas Verijke (fictie)
Oxygen – Rocky Grispen, Violette Belzer (animatie)
Burn Out One – Rik Chaubet (fictie)
Shadow, till you return – Ramy Moharam Fouad (fictie)
Better Days – Chantal Peten, Félix Maus, Gustave Maus (animatie)
Nesting – Alex Verhaest (fictie)
Pines – Sébastien Baillou (docu, animatie)
A. Way – Glenn Dumortier (docu)

BREEDBEELD Kortfilmfestival
6 NOVEMBER 2020 – 8 NOVEMBER 2020
20u. – 23u.
De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4
2000 Antwerpen
BREEDBEELD kortfilmfestival

BREEDBEELD ondersteunt, informeert, inspireert en verbindt iedereen in Vlaanderen die in zijn vrije tijd met fotografie, film en mediakunst bezig is.
Beeldtaal is een universele wereldtaal en BREEDBEELD is er voor iedereen die een mondje wil meespreken, of dat nu in een club is, online of in de donkere kamer. BREEDBEELD is een open steunpunt voor amateurfotografen,-cineasten en -mediakunstenaars. Iedereen is welkom. Iedereen kan leren van iedereen. Iedereen is beeldmaker. Of je nu fotografeert, Instagram hits scoort, kortfilms maakt, virtual reality werelden ontwerpt of polaroid-beelden tevoorschijn wappert: BREEDBEELD biedt inspiratie, informatie, feedback, een community en een podium, doek of muur voor je werk.

Foto’s: www.clubparadis.be