“13.000 studenten aan de Karel de Grote Hogeschool, 1300 medewerkers, 572.000 plastic flesjes per jaar. Droom jij ook van een plasticvrije campus?” Zo roept Heleen Soontjens (23), studente sociaal werk aan KdG andere studenten en medewerkers op om mee te ijveren voor een campus zonder plastic. Stap 1: iedereen aan de herbruikbare drinkfles.

Op vrijdag 3 mei van 11 tot 15 uur organiseert Heleen het event ‘Design your own Dopper’ op KdG-campus Zuid. Studenten en medewerkers die zich mee engageren om ‘single use plastic’ – plastic dus dat maar 1 keer gebruikt kan worden – af te zweren, krijgen een herbruikbare Dopper-drinkfles en mogen die laten personaliseren door één van de illustratoren op het event.

“We willen mensen bewust maken van het plastic-probleem en de oceaanvervuiling en hen met dit event motiveren om zo weinig mogelijk ‘single use plastic’ of wegwerpplastic te gebruiken”, vertelt Heleen. “Als alleen al op onze campussen iedereen overschakelt op een drinkfles sparen we in 1 jaar tijd 572.000 flesjes uit. Een herbruikbare drinkfles is dus een gemakkelijke en toch superefficiënte eerste stap in de richting van een volledig plasticvrije campus.”

Op het event veilen de studenten ook kunstwerken ten voordele van Sea Shepherd (ngo die wereldwijd het leven in zee wil beschermen), schrijven ze op alle ramen feiten en cijfers over plastic-vervuiling, zetten ze zwembadjes neer met eendjes die verstrikt zitten in plastic, tonen ze bewustwordingsfilmpjes …

Veerle Hendrickx, algemeen directeur: “KdG daagt haar studenten uit om na te denken over hoe groot ze willen worden, zet ze aan om hun dromen na te jagen. Als één van onze studenten droomt van minder plastic, zetten we daar graag mee onze schouders onder. Het sluit naadloos aan op één van onze kernwaarden: duurzaamheid.”

Streven naar duurzaamheid is dus al langer een leidraad in het beleid van de hogeschool. Zo kreeg KdG het label ‘excellent’ van het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen BREEAM voor haar campusgebouw Zuid. “Dankzij zonnepanelen, led-verlichting, nachtkoeling, zonnewering, keuze van duurzame materialen … kregen we dit label en we zullen hier ook naar streven bij de bouw van onze nieuwe campus op de Meir. Daarnaast gebruiken we in de cafetaria van de campus ook enkel biologisch afbreekbaar bestek en borden, sorteren we overal op de campus, staan er watertappunten … Toch willen we hier nog verder in gaan. Naast deze push om op drinkflessen over te schakelen, nemen we op termijn bijvoorbeeld ook onze policy rond het vliegtuig nemen in werk-context onder de loep. En ondersteunden we deze week een klimaatdebat op de campus. We hopen dat hier ook nog initiatieven uit volgen.”

www.kdg.be