Sinds 1977 ontvangt Provinciaal Vormingscentrum Malle jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Ook de uitleendienst en het talentencentrum zijn gevestigde waarden in de provincie. Na vier decennia intensief gebruik is het Vormingscentrum aan vernieuwing toe. Er werd een masterplan ontwikkeld waarin een vernieuwde visie op de toekomst vertaald wordt in een gefaseerde, grondige renovatie en verdere uitbouw van de site om zo volgens hedendaagse normen tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bezoekers. Met de goedkeuring van de ontwerpopdracht voor de realisatie van fase 1 is de uitrol van het masterplan van start gegaan.

Het Provinciaal Vormingscentrum Malle is een leer- en verblijfscentrum. De werking steunt op drie pijlers. Met meer dan 1.850 reservaties per jaar is de uitleendienst gekend voor zijn hedendaags, audiovisueel materiaal. Daarnaast worden op de site diverse vormingsinitiatieven georganiseerd. De verblijfsaccomodatie ontvangt jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers per jaar waarvan bijna 50 % er ook overnacht. De derde pijler is het talentencentrum met een eigen innovatief educatief aanbod voor scholen.
 
“Heel wat scholen en organisaties kennen het Vormingscentrum als de ideale verblijfsmogelijkheid voor vormingsactiviteiten en evenementen voor onderwijs en de non-profitsector. Of het nu voor een dag of een week, sportkamp of congres is, het Vormingscentrum past zich steeds aan naar de wensen van zijn bezoekers”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Vormingscentrum. “Om deze dienstverlening te optimaliseren naar hedendaagse normen formuleerde het Provinciaal Vormingscentrum een visie op de toekomst waarin een gastvrije, ecologische, kwaliteitsvolle dienstverlening centraal staat die de pols aan de noden van de samenleving houdt.”

Om dit te realiseren werden drie belangrijke aandachtspunten naar voor geschoven: de verduurzaming van de gebouwen, het welbevinden van de klanten en het personeel en de optimalisatie van de organisatie van de site. Deze aandachtspunten zijn het kader van het masterplan waarbinnen alle toekomstige bouwwerken gerealiseerd worden.
Gefaseerde aanpak

45 jaar na de eerste steen zijn de verwachtingen van bezoekers geëvolueerd en voldoen sommige delen van het gebouw niet meer aan de hedendaagse normen. De transformatie tot een functioneel BEN- en CO2-neutraal gebouw gebeurt in vijf fasen. Daartoe werd de site opgedeeld in vijf projectzones die functioneel bij elkaar horen: de evenementen-, congres- en logistieke zone, de nachtvertrekken en het kloppend hart van de site. Het masterplan voorziet per zone renovaties en aanpassingen. Provincie Antwerpen voorziet voor de realisatie van het masterplan 34 miljoen euro. Het onthaal en de polyvalente ruimtes aan de voorzijde van de site is de eerste projectzone die aangepakt wordt.

BEN+ gebouw

Deze eerste fase, waarin vijf miljoen euro geïnvesteerd wordt, omvat het verbouwen en vernieuwen van deze ruimtes. Naast een grote onthaalruimte en kantoren op het gelijkvloers worden op de eerste verdieping polyvalente ruimtes voor het organiseren van evenementen voorzien. Waar de site in de loop van de tijd steeds meer verdeeld raakte in kleine ruimtes, wordt nu gekozen voor aanpasbare afmetingen zodat een zo breed mogelijk gamma aan activiteiten kan georganiseerd worden. Op deze manier kan er aan de toenemende vraag naar aangepaste vormingslokalen én aan één van de doelen van het circulair bouwen voldaan worden.
 
Ook wordt er voluit gekozen voor een ecologisch en duurzaam gebouw vanuit het BEN-principe: Bijna Energie Neutraal. Er wordt hergebruik van regenwater voor het sanitair en een overdekte fietsenstalling voorzien, met de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden. Eerder investeerde men al in 520 zonnepanelen op de daken.
 
Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Vormingscentrum Malle: “Bij de renovatie trekken we resoluut de kaart van de duurzaamheid zonder in te boeten op comfort. Door de keuze voor actieve en passieve technieken zal het Vormingscentrum de komende jaren transformeren tot een Bijna-Energieneutraal (BEN) en CO2-neutraal gebouw. Naast de nodige isolatie wordt een warmtepomp voorzien om zowel passief te koelen als te verwarmen en passen we de principes van circulair bouwen toe.”
 
Tot slot wordt er bij de materiaalkeuze en het ontwerp van de ruimtes naar gestreefd om het contact met het omringende natuurdomein van 11 hectare te maximaliseren.

Na de aanduiding van een architectenbureau dit jaar nog en de definitieve plannen en verhuis van de dienstverlening naar containers in 2022, zullen de bouwwerken begin 2023 kunnen starten. De realisatie van het gebouw is gepland tegen eind 2024.

Foto: www.provincieantwerpen.be