In 2019 verrijst in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. In dat gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen en innovatie van de provincie Antwerpen, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

Waarover gaat het?
In 2019 start Kamp C met de bouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Het innovatieve gebouw moet de katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Rond deze hotspot voor bouwinnovatie zal de komende jaren stap voor stap een circulair bedrijventerrein ontwikkeld worden.
Wat is het doel?
Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Door een brede kijk op circulair bouwen te geven en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, wil Kamp C die innovatieve en duurzame manier van bouwen in Vlaanderen van de grond krijgen. Het pilootproject rond ‘t Centrum zal inzicht geven in de obstakels en de oplossingen en de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen.
Een geïntegreerd project
De bouw van ’t Centrum beperkt zich niet tot één aspect van circulair bouwen. Uniek aan het project is dat alle aspecten van circulair bouwen in rekening worden gebracht.
De voordelen
’t Centrum heeft heel wat voordelen in petto, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de toekomstige gebruikers. Zo zal het gebouw duurzaam en energiepositief zijn, omgeven door groen, met veel licht, een modulaire kantoorinrichting en aanpasbare werkplekken. ‘t Centrum wordt zo ontworpen dat tijdens de levensduur gemakkelijk aanpassingen mogelijk zijn, zonder veel extra energie en nieuwe materialen toe te voegen. Wanneer het gebouw verouderd is, kan het volledig gedemonteerd worden en kunnen de materialen hergebruikt worden. ’t Centrum zal bovendien nieuwe businessmodellen uittesten. Zo wordt licht geleased van de leveranciers. Dat zal hen stimuleren om duurzame producten te maken. Het resultaat: een veel lager energieverbruik, een langere levensduur, eenvoudig onderhoud en de mogelijkheid tot hergebruik. Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een BIM-model (een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken) en een materialenpaspoort. De financiering gebeurt deels vanuit circulaire businessmodellen.
Wie is erbij betrokken?
‘t Centrum krijgt vorm in samenwerking met een grote groep partners. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is medefinancier en ook Thomas More is betrokken. Diverse experts in circulair bouwen zullen het gebouw mee vormgeven.
Locatie: Comics Station Antwerp, Kievitplein, 2018 Antwerpen.
Www.kampc.be