Als je je eigen groenten kweekt, is een beetje hulp altijd welkom, bijvoorbeeld om de bedden om te spitten of de compost in de grond te brengen. Met zijn uitgebreid assortiment tuinfrezen biedt STIHL een oplossing voor elke behoefte. De modellen MH 560, MH 585 en MH 685 zijn uitgerust met een duurzame Kohler-motor met hoog koppel. Met een werkbreedte van 60 tot 85 centimeter zijn ze perfect voor grote oppervlakken. De compacte en slanke tuinfrezen MH 445 en MH 445 R zijn ideaal voor smalle stukken grond en zijn gemakkelijk manoeuvreerbaar tussen de plantenrijen. In het kader van de merkverandering werden ze uitgerust met de nieuwe 50 EX OHV-motor van Briggs & Stratton, die 20 procent meer kracht biedt dan het vorige model en daarom sneller werkt. Bovendien absorbeert het in het stuur geïntegreerde antivibratiesysteem de trillingen tijdens het omwoelen van de grond, om de gewrichten van de gebruiker te ontzien. De reiniging en bediening zijn vereenvoudigd dankzij praktische details. Een bijkomende pakking ter hoogte van het transmissiemechanisme, bijvoorbeeld, of ook nog een beveiliging van de pen van de remsteun.

Wat kenmerkt de STIHL tuinfrezen?
1. Krachtig en betrouwbaar
Met zijn aanbod tuinfrezen biedt STIHL een oplossing voor alle eisen. Voor grote oppervlakken krijgen de robuuste modellen de voorkeur, zoals de MH 560, MH 585 en MH 685. Ze zijn uitgerust met een duurzame Kohler-motor met hoog koppel die een maximale kracht tot 3,9 pk (2,9 kW) biedt en een werkbreedte tot 85 cm heeft. Met deze machines gaat het werk dus snel vooruit. Met hun werkbreedte van 45 cm zijn de slanke en compacte modellen MH 445 en MH 445 R perfect voor kleine tuinen. Ze beschikken over de nieuwe Briggs & Stratton 550 EX OHV-motor met een kracht van 3,0 pk (2,2 kW).
2. Vereenvoudigde bediening
De STIHL tuinfrezen maken je werk beduidend gemakkelijker. De gashendel bevindt zich bijvoorbeeld op het stuur, zodat je de snelheid van de messen eenvoudig kunt aanpassen (met je duim). De werkdiepte van de messen kun je ook gemakkelijk en zonder gereedschap instellen, door gewoon op de remsteun te drukken. Handig detail: de veiligheidsbout is bevestigd aan de machine. Je kunt hem dus niet verliezen wanneer je de werkdiepte aanpast. De twee aan de achterkant gemonteerde wielen vergemakkelijken het transport naar de plaats van gebruik. Eenmaal ter plaatse kun je ze snel omhoog klappen om het werk niet te hinderen.
3. Schoffelen en voren trekken
De messen van de tuinfrezen hebben een speciale spiraalvorm, zodat de aarde wordt gesneden in plaats van verscheurd. Zo verkrijg je een fijne en losse aarde, waarin planten goed kunnen inwortelen. Voor specifieke toepassingen is het bovendien mogelijk om verschillende accessoires in een mum van tijd op de machines te bevestigen. De extra hakset zorgt er bijvoorbeeld voor dat het werk goed vooruitgaat, terwijl het extra gewicht het schoffelen van een harde grond vergemakkelijkt en de aanaarders het poten van aardappelen mogelijk maken.
4. Comfortabel en minder vermoeiend werk
De STIHL tuinfrezen zijn uitgerust met een verstelbaar stuur dat gemakkelijk aan te passen is aan de lichaamslengte van de gebruiker. Zo kun je een ​​comfortabele werkhouding aannemen en je rug ontzien. Bovendien absorbeert het in de stuurstang geïntegreerde antivibratiesysteem de trillingen die door het transmissiemechanisme en de motor op het chassis worden overgebracht. Het stuur maakt het werk dus nog comfortabeler en spaart je gewrichten, zelfs bij langdurig werken in een harde grond. Het lage zwaartepunt zorgt er bovendien voor dat je de machine gemakkelijker kunt geleiden. Dankzij de achteruitversnelling, die beschikbaar is op alle tuinfrezen behalve de MH 445, is de machine ook nog eens eenvoudiger op te bergen.
5. Robuust en duurzaam
De STIHL tuinfrezen zijn uitgerust met een bijkomende pakking ter hoogte van het transmissiemechanisme. Die voorkomt dat de elementen van het transmissiemechanisme gaan roesten als de hakset tijdens het gebruik nat wordt of na gebruik met de slang wordt gespoten en gereinigd. De als optie verkrijgbare beschermkap voor de transmissie voorkomt dat de machine beschadigd wordt door rondvliegend materiaal bij gebruik op een harde, droge ondergrond.

Foto’s: Remy Communication.