Onlangs werd de GardeRobe Manneken Pis geopend. De ongelofelijke verzameling kostuums van het beroemde beeldje werd tot nu toe bewaard in het Broodhuis op de Grote Markt en verhuisde nu naar de Eikstraat 19, op een steenworp van de fontein. Tegelijkertijd werd in het Broodhuis de nieuwe MannekenPis Zaal geopend. Bezoekers kunnen daar de verbazende, soms woelige en nog grotendeels onbekende geschiedenis van het beeldje ontdekken.
Manneken Pis wordt sinds de 17de eeuw door de Brusselaars als een baby vertroeteld. In die periode ontstond ook de gewoonte om hem tijdens belangrijke evenementen kleren aan te trekken. Die vreemde traditie werd in de loop der eeuwen verdergezet en zelfs nog opgevoerd.
Wist u dat Manneken Pis kan kiezen uit zowat 1.000 kostuums! En er komen regelmatig nieuwe exemplaren bij. Het is het enige beeldje ter wereld dat een zo uitgebreide garderobe bezit en meer dan 130 dage per jaar kleren draagt.
De start van een traditie
Aan het begin van de 17de eeuw werd voor het eerst gewag gemaakt van kledij voor Manneken Pis. Op een van de acht doeken die Denis Van Alsloot in 1615 van de Ommegang schilderde, staat het beeldje in een herdersplunje afgebeeld.
De eerste geschreven vermelding van een geschonken kostuum dateert uit 1698. Maximiliaan)Emmanuel van Beieren, landvoogd van de Spaanse Nederlanden, schonk naar aanleiding van de papegaai (een traditionele jaarlijkse schutterswedstrijd) een blauw kostuum van de haakbusschutters van Beieren aan de leden van het Brussels Serment van Kruisboogschutters, aan het beeldje van Sint-Kistoffel (hun patroonheilige) én aan Manneken Pis. Dat kostuum maakt helaas geen deel meer uit van de huidige collectie. In 2001 liet de Beierse delegatie bij de Europese Unie een kopie vn het kostuum maken voor de garderobe van het beeldje.
Het oudst bewaard gebleven kostuum werd in 1747 door Lodeijk XV geschonken, ter compensatie van een poging tot diefstal van Manneken Pis door een aantal van zijn in Brussel gelegerde soldaten. Bij die gelegenheid werd het beeldje door de koning van Frankrijk opgenomen in de Koninklijke en Militaire Orde van de Heilige Lodewijk, een orde van verdienste voor officieren.
Ter gelegenheid van de opening van de GardeRobe Manneken Pis werd een prachtig en informatief boek uitgegeven door de Stad Brussel. Het boek staat vol met foto’s van de kostuums van Manneken Pis.
GardeRobe MannekenPis
Eikstraat 19, 1000 Brussel
Broodhuis
Museum van de Stad Brussel
Grote Markt – 1000 Brussel
T + 32 (0)2 279 43 50
www.museumvandestadbrussel.brussels
Tarieven
Toegang: € 8
65+ & Groep: € 6
Studenten: € 4
Article 27: € 1,25
Gratis: < van 18 jaar,
Inwoners van de Stad Brussel
Andere reductietarieven mogelijk
Een combiticket geeft toegang tot de Garderobe MannekenPis en het Museum van de Stad Brussel, Broodhuis.
Open van dinsdag tot zondag (behalve maandag) van 10 tot 17u