De hele zomer lang loopt in de oranjerie van het kasteel van Freyr, vlakbij Dinant een fototentoonstelling met de titel ‘Dusza Zaklęta w Drewnie – De ziel betoverd door hout”, een tentoonstelling over waardevolle houten monumenten in Malopolska. De tentoonstelling loopt nog tot 20 september. En wie weet leggen we jou als bezoeker in de watten?

De route van de houten architectuur ontstond in het jaar 2001. Op de route liggen 250 objecten, waaronder katholieke en(Grieks-)orthodoxe kerkjes, kapellen, klokkentorens, plattelandshuizen en landgoederen. Acht van deze plaatsen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNECO. Niet alleen het feit dat ze helemaal gemaakt zijn van hout is fascinerend, vaak hebben ze ook nog prachtige interieurs met fresco’s en houten beelden.

De route van de houten architectuur loopt doorheen het hele zuidoosten van Polen. Ook in Malopolska passeer je daarbij vaak door hele kleine gehuchtjes. Er is aniet altijd iemand beschikbaar om de monumenten en kerken op elk moment open te stellen. Tip voor als je een kerkje niet open treft: vraag het aan voorbijgangers. Er weet vast wel iemand de engel-, euh… sleutelbewaarder wonen.

Het is geen toeval dat er dit jaar een tentoonstelling loopt over de route van de houten architectuur in Malopolska in België. Malopolska viert haar 15 jaar vertegenwoordiging van de regio in Brussel en deze tentoonstelling is één van de activiteiten. Het is ook geen toeval dat de tentoonstelling doorgaat in het Kasteel van Freyr. Er is namelijk een mooi kasteel in Malopolska, het kasteel van Wisnicz, dat dit jaar een samenwerkingsovereenkomst start met het kasteel van Freyr.
Mooi meegenomen!
De tentoonstelling, „De ziel betoverd door hout” loopt nog tot 20 september 2017. Wie de tentoonstelling in het kasteel van Freyr bezoekt en voor 20 september een foto post op onze facebookpagina, die maakt kans op een fijne attentie uit Malopolska: een mand met typische producten van de regio. Mooi en lekker meegenomen, toch?
Www.polen.travel/be