Puccini’s Madama Butterfly is een van de meest populaire opera’s, met betoverende muziek en een hartverscheurend verhaal van een liefhebbende jonge geisha die wordt achtergelaten door haar Amerikaanse echtgenoot. MusichallClassics brengt deze indrukwekkende opera in een klassieke, integere en tijdloze enscenering die het pakkende verhaal en de heerlijke muziek ruimte geeft.

Puccini is een van de grote Italiaanse operacomponisten. Net als Verdi schreef hij romantische muziek, die vaak erg emotioneel is. Na het succes van La bohéme werd Puccini door velen als de opvolger van Verdi gezien. Zijn belangrijkste werken zijn La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Messa di Gloria

In 1900 begon Puccini aan Madama Butterfly, na een toneelstuk van het verhaal in London gezien te hebben. Een auto-ongeluk in 1903 vertraagde echter het compositieproces. Daardoor was er weinig tijd voor de repetities. De première in Milaan in 1904 liep dan ook uit op een fiasco. Na enkele revisies werd het een paar maanden later opnieuw uitgevoerd in Brescia, en het succes was zo groot dat de opera direct de hele wereld over ging.

 

Het verhaal speelt zich af in Japan. De vijftienjarige Cio-Cio-San, bijgenaamd ‘Butterfly’ werd een geisha of gezelschapsdame, nadat haar familie in armoede was vervallen. De huwelijksbemiddelaar Goro koppelt haar aan Benjamin Pinkerton, een Amerikaanse officier die in Nagasaki is gelegerd. Pinkerton weet niet of hij alleen maar verliefd is of ook echt van Cio-Cio-San houdt. Hij sluit met Goro een huwelijksovereenkomst voor 99 jaar, die evenwel elke maand opzegbaar is. Tijdens de huwelijksceremonie wordt Butterfly door haar familie verstoten, omdat zij Pinkertons geloof heeft aangenomen en daardoor haar familie en voorvaderen tot schande heeft gemaakt. Na hun huwelijk beleven Pinkerton en Cio-Cio-San enkele passionele nachten, maar dan verdwijnt hij als een dief in de nacht. Hij weet niet dat Cio-Cio-San zwanger is van zijn kind.

De jaren gaan voorbij en Cio-Cio-San wacht, samen met hun zoontje, vol liefde en geduld op Pinkertons terugkeer. Hoewel haar meid Suzuki haar bezweert dat ze hem moet vergeten.

Ook Goro tracht haar daarvan te overtuigen en probeert haar opnieuw uit te huwelijken. Maar zij blijft koppig wachten. De Amerikaanse consul Sharpless brengt een brief naar Butterfly, waarin Pinkerton zijn terugkeer naar Japan aankondigt. Maar hij kan er zich niet toe brengen om ook het einde te lezen. Pinkerton is namelijk intussen in Amerika getrouwd met Kate, en zij vergezelt hem naar Japan.

Sharpless, Pinkerton en Kate komen aan bij het huis van een onwetende Butterfly. Kate heeft ermee ingestemd om hun kind op te voeden, maar Cio-Cio-San is nog altijd in de veronderstelling dat Pinkerton voor haar is teruggekomen en voor eeuwig bij haar zal blijven. Wanneer ze beseft dat dat niet zo is en dat haar geduld, trouw en de breuk met haar familie tot niets hebben gediend, stort ze in elkaar. Ze stem erin toe om haar zoon met het koppel mee te geven, maar alleen als Pinkerton hem zelf komt halen. Als ze weer alleen is, snijdt Cio-Cio-San zich de keel over met het hara-kiri-mes van haar vader. Pinkerton is te laat en Butterfly sterft voor zijn ogen.

Duurtijd:
± 2u45 inclusief pauze
Gezongen in het Italiaans met Nederlandstalige boventiteling

De cast van Madama Butterfly

CIO-CIO SAN (BUTTERFLY)

Hiroko Morita (11/05, 14/05)
Hanna Litvinova (12/05)

SUZUKI

Kateryna Lian

KATE PINKERTON

Taisia Shafranskaya

BENJAMIN FRANKLIN PINKERTON

Oleg Zlakoman  (11/05, 12/05)
Eduard Martyniuk  
(14/05)

SHARPLES

Viktor Mitiushkin

GORO

Pavlo Smyrnov

PRINS YAMADORI

Bogdan Pancheko

OOM BONZO

Sergei Uzun

COMMISSARIS VAN DE KEIZER

Yurii Dudar

De creatives van Madama Butterfly


PRODUCENT:   Geert Allaert

UITVOEREND PRODUCENT:   Jean-François D’hondt

UITVOEREND PRODUCENT:   Zdzislaw Supierz

REGIE:   Anatol Preissler

DRAMATURG:   Jean-François D’hondt

RESIDENT DIRECTOR:   Brigitte Derks

DECOR:   Karel Spanhak

KOSTUUMS:   Ulrike Kremer

LICHT:   David Albert

CHOREOGRAFIE:   Antonin Comestaz

ORKEST EN KOOR:   Music Hall Classical Orchestra and Chorus

DIRIGENT:   Igor Tchernetsky