De Bronzen Uil 2020, de literatuurprijs van het Willemsfonds, werd zaterdagavond voor de 10de keer uitgereikt. Machteld Siegmann mocht De Bronzen Uil 2020 én de Publieksprijs in ontvangst nemen voor haar debuutroman ‘De kaalvreter’.

“De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen”, zegt juryvoorzitter Jos Geysels. “Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving.”  “Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot de in de kern raakt en knaagt”, besluit Geysels. Siegmann ontvangt samen met De Bronzen Uil een cheque van 10.000 euro.

Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog als driejarige ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van haar pleegmoeder. Ze gaat naar de begrafenis, maar ze is niet in staat terug te keren naar haar leven met Dirk, Anton en Meeus. Ze zwijgt en wacht.
 
De kaalvreter is een mozaïekroman. Vanuit meerdere perspectieven wordt duidelijk welk drama zich voltrekt in Leies hoofd, en welke impact dat heeft op haar gezin. Hoe kunnen de mensen die van haar houden tot haar doordringen? En kan ze verder leven met wat ze te weten is gekomen over zichzelf?’
 
Machteld Siegmann (1972) is neerlandica en werkt als redacteur, journalist en tekstschrijver. De kaalvreter is haar debuutroman.
 
€ 21,99 • 376 blz. • isbn 978 90 263 4309 4 • omslagontwerp Marry van Baar  • e-book € 9,99 • isbn 978 90 263 4310 0  • Ambo Anthos Uitgevers

Foto: www.vbkbelgie.be