Zelf handzeep maken, DNA uit een kiwi halen of een drankje met algenkaviaar maken? Het kan allemaal op de Kinderuniversiteit van de Universiteit Antwerpen. Zondag 17 maart dompelen liefst 1800 enthousiastelingen (opnieuw een record!) tussen 8 en 14 jaar zich onder in de wondere wereld der wetenschap.
Op zondag 17 maart organiseert UAntwerpen reeds voor de vijftiende keer haar immens populaire Kinderuniversiteit. Het geheim van een raket ontsluieren, de slinger van Foucault uittesten, kennismaken met de ‘slimme’ auto: kinderen maken op een speelse manier kennis met wetenschap en technologie. Dat spelaspect is belangrijk, maar zelf de handen uit de mouwen steken hoort er ook bij: zo kunnen kinderen hun eigen zeewiercakejes met wormpjeschocolade maken. “We organiseren inderdaad een workshop rond alternatieve voeding”, vertellen Michiel Van Tendeloo, Birgit Uytterhoeven en Katrien Michiels van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen. “Om te groeien en gezond te zijn heeft ons lichaam eiwitten nodig. Maar melkproducten en vlees, de belangrijkste bronnen van eiwitten, zijn belastend voor het milieu. Algen zijn een veelbelovend alternatief. Kinderen kunnen bij ons lekkere hapjes maken, en ook een drankje met algenkaviaar.”
 
Rick de Leeuw stelt de vragen
Naast het wetenschappelijke gedeelte met tal van experimenten en de grotere wetenschapsshows van Technopolis en Spelenderwijzer kunnen de deelnemertjes ook een echte les bij een nog echtere professor volgen. Filosoferen over het bestaan, het menselijk lichaam bestuderen of ontdekken hoe een eitje evolueert tot een kalfje? De professoren en wetenschappers – ze zijn zondag met zowat 150 – van de Universiteit Antwerpen maken er iets boeiends van. Entertainer Rick de Leeuw legt die alleswetende proffen ook op de rooster tijdens De Vraagstaart.
 
Ook jongere broertjes en zusjes zullen zich niet vervelen. Zij kunnen samen met mama of papa terecht op de vele doe-opstellingen van Spelenderwijzer. Spelen met dobbelstenen, tandwielen of magneten? Allemaal mogelijk! De Kinderuniversiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Technopolis, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Spelenderwijzer en het Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie.

Zondag 17 maart 2019 van 11 tot 17 uur: de vijftiende Kinderuniversiteit van UAntwerpen.
De workshop rond alternatieve voeding wordt georganiseerd om 14 en om 15.30 uur (Gebouw C, Lokaal C.102).
Locatie: Stadscampus UAntwerpen (hoek Vekestraat/Kleine Kauwenberg, 2000 Antwerpen).

Het volledige programma vindt u op www.uantwerpen.be/kinderuniversiteit .

Foto: www.uantwerpen.be