Op zondag 8 oktober verschijnt de ervaren racepiloot Bert Longin voor de tweede keer aan de start van de World Solar Challenge in Australië. Met het Punch Powertrain Solar Team, bestaande uit 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven, racet hij van Darwin naar Adelaide. Dat is zo’n 3.000 km over ruw en uitdagend terrein. En dat met een racewagen die enkel rijdt op zonne-energie. De missie? De overwinning binnenhalen en wereldkampioen worden!

Voor de tweede keer op rij zit Bert Longin aan het stuur van de zonnewagen om deel te nemen aan de World Solar Challenge. Maar hij gaat de uitdaging niet alleen aan. Hij neemt deel met het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven. Dat team ontwikkelde de Punch 2-solarwagen met de meest geavanceerde technologieën. Zo bevestigden ze op hun zonnewagen bijvoorbeeld zonnecellen die ook gebruikt worden voor satellieten. Naast die nieuwe

snufjes is de ervaring van Longin een grote troef van het team. Tijdens de kwalificatierondes komt het er namelijk op aan een zo snel mogelijke tijd neer te zetten tijdens een enkele ronde. Dat is een hele opgave waarbij een grote dosis ervaring geen overbodige luxe is. Zo haalde Longin tijdens de vorige editie alles uit de wagen en verzekerde zo een goede startpositie voor het team. Ook dit jaar gaat hij er stevig tegenaan om een goede startplek te verzilveren.
Dat het verder ook een zware race zal worden, is zeker. Zo is er geen airconditioning aanwezig om energie en gewicht te sparen en kan de temperatuur in de wagen oplopen tot 50 graden Celsius. Gelukkig zijn de piloten goed voorbereid. En zijn ze met de nodige zorg geselecteerd. Stuk voor stuk doorstonden ze mentale en fysieke proeven en werden ze klaargestoomd voor de wedstrijd.
Op naar de overwinning
Heel het jaar door werd er hard gewerkt om de zonnewagen van de nodige upgrades te voorzien om zo een nog betere score neer te zetten. Tijdens de vorige editie eindigde de ploeg met Longin achter het stuur namelijk als vijfde. Een knappe prestatie als je weet dat ze slechts anderhalf uur moesten toegeven op de winnaar. Dat is bijzonder weinig op een afstand van 3.000 km en dagenlang racen. En gezien de inspanningen van de studenten afgelopen jaar, heeft Longin er een goed oog in. De nieuwe wagen en het team zijn geduchte concurrenten voor ’s werelds grootste universiteiten.